Slučaj Miše Vacića i govora u Bujanovcu: Predsednik desnice nevin

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju neće krivično goniti predsednika Srpske desnice Mišu Vacića zbog njegovog govora na osnivanju odbora u Bujanovcu, piše Insajder pozivajući se na zvanične izvore u OJT.

Vacić je u tom govoru rekao da su najveći problem u toj opštini "domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima" i da će oni, kako je naveo, "biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu".

Kako je rečeno u OJT na osnovu prikupljenog dokaznog materijala u predistražnom postupku 16. jula doneta je odluka da "nema mesta pokretanju krivičnog postupka protiv Vacića" zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Obrazloženo je da "izgovorene reči nemaju karakter ozbiljnih i bezuslovnih pretnji, upućene su neodređenim licima i izrečene kao uslovne pretnje".

Podsećanja radi, OJT Vranje je u oktobru prošle godine, dva dana nakon sporne izjave Miše Vacića na osnivačkoj skupštini lokalnog odbora stranke u Bujanovcu, pokrenulo predistražni postupak i dostavilo zahtev Policijskoj stanici Bujanovac za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Vacić je tada izneo niz pretnji predstavnicima Srba u lokalnim institucijama rekavši "da će biti proterani, a njihova mesta zauzeti predstavnici Srpske desnice".

- Doći će ljudi, ako treba blokiraćemo ceo grad protiv onih koji korupcijom uništavaju vaše mesto.

Dolaziću ovde dok ih ne oteramo - rekao je Vacić.

U novembru je, zatim, tužilaštvo uputilo dodatni zahtev policiji i zatražilo da se obavi razgovor sa Vacićem, kao i sa predstavnicima Srba u lokalnoj vlasti o tome da li su bili uznemireni zbog njegove izjave.

Kako ni šest meseci kasnije prikupljanje potrebnih informacija kao i razgovor sa Vacićem policija još nije obavila, 21. maja iz OJT su uputili tzv. "urgenciju".

U odgovoru OJT Vranje na pitanja Insajdera navodi se da je razgovor sa Vacićem "obavljen pred PU za grad Beograd", u kome se Vacić "izjasnio na sve okolnosti konkretnog događaja", kao i sa urednikom i vlasnikom portala "Bujanovačke" Nikolom Lazićem, koji je preneo deo Vacićevog govora, kao i sa predstavnicima srpske opozicije u opštini Bujanovac, nakon čega je doneta odluka da "nema mesta za pokretanje krivičnog postupka".

Najnovije vesti