Slavi se Mala Gospojina - rođenje presvete Bogorodice

U ponedeljak se u Vranju i širom Srbije slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.

Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku.

Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu.

Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Praznik rođenja Bogorodice obeležava se u našem narodu uz brojne živopisne običaje.

Nekada je Mala Gospojina označavala početak jesenjeg oranja i setve.

Počinjale su i jesenje svadbe, verovalo se da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Slavi se kao krsna slava, održavaju se i brojni vašari i sabori.

Po običajnom kalendaru, žene danas ne bi trebalo ništa da rade.

Štaviše, veruje se, ne bi trebalo započinjati nove poslove, već to odložiti za naredne dane.

Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i blagu zimu.

BOGOMAJKA

Sveta Djeva Marija rodi se od starih roditelja svojih, Joakima i Ane. Otac joj beše iz plemena Davidova, a mati od roda Aronova. I tako ona beše po ocu od roda carska, a po majci od roda arhijerejska, i time već predobražavaše Onoga, koji će se iznje roditi, kao Cara i Prvosveštenika. Njeni roditelji behu već ostareli, a nemahu dece. I zato behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u skrušenosti svojoj moljahu se Bogu s plačem, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka. I Bog svemogući i svevideći obradova ih radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku no i Bogomajku; ozari ih ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dade im Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka, - ali kakvu ćerku i kakvog unuka! Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga Živoga, trapeza hleba nebesnoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađegaploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik devstva i čistote - to beše Bogom darovana ćerka Joakima i Ane. Rođena u Nazaretu, a posle 3 godine odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskoga tela.

Izvor: SPC

Najnovije vesti