Skupoceni Wrangler od 40.000 evra oduzet na granici

Vranje -Pokušaj da luksuzni džip marke "wrangler" bez prateće dokumentacije bude transportovan u Bugarsku sprečili su srpski carinici u saradnji sa policijom, saopšteno je iz Uprave carina.

- Na prelaz Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, oko 22 časa pristigao je 42-godišnji srpski državljanin iz Subotice u društvu supruge, vozeći putnički kombi sa prikolicom na koju je bio natovaren džip bez registarskih tablica.

Kako je reč džipu "Jeep Wrangler unlimited" od 3.604 kubika, proizvedenom 2016. godine, a čija cena premašuje iznos od 40.000 evra, odmah je bilo sumnjivo što tako vredno vozilo na sebi nema ni redovne, niti privremene tablice.

Automobil nije bio ni prijavljen na adekvatan način, jer su supružnici na pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu rekli da nemaju ništa i da samo prevoze auto na prikolici iz Subotice ka Bugarskoj gde nameravaju da ga registruju.

Carinik ih je potom upitao šta imaju od dokumentacije za automobil koji prevoze, jer kako nema registarske oznake, potrebno je da pokažu odgovarajući izvozni ili tranzitni dokument.

Tada su putnici rekli da ne poseduju ni jedan od dokumenata koje je carinik pomenuo, već da imaju fakturu iz Mađarske i fotokopiju poništene saobraćajne dozvole za natovareni auto.

Nametnulo se i pitanje šta se dogodilo sa tablicama tog automobila, na šta je vozač rekao da su privremene "Zoll" tablice davno istekle i da su mu kod kuće u Subotici, što praktično znači da je auto nelegalo bio u zemlji - navode iz Uprave carina.

Iz Carine podsećaju da polovni automobili koji se uvoze u zemlju "moraju na sebi imati tzv. privremene tablice čije je važenje ograničeno na svega nekoliko dana i služe kako bi vozilo moglo u što kraćem roku da se ocarini u najbližoj carinarnici".

Ako uvoznik to ne učini u predviđenom roku, dodaje se, automobil "postaje neocarinjena i samim tim nelegalna roba koja ne može da se registruje, pa ni da se koristi".

- Pretpostavka iskusnih carinika je da se vozač "preračunao" i propustivši rok za carinjenje stvorio sebi dodatni problem koji je pokušao da reši nelegalnim izvozom u susednu zemlju.

Pošto je preko granice pokušao da preveze neocarinjen auto za koji nije posedovao ništa od carinskih dokumenata, luksuzni džip i pripadajući ključevi su, zbog "neprijave", privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka koji je protiv ovog putnika pokrenut - kaže se u carinskom saopštenju.

Najnovije vesti