Skupština usvojila Nacrt Statuta, opozicija način usvajanja smatra ponižavajućim (VIDEO)

Sa 48 glasova "za", na sednici lokalnog parlamenta u utorak odbornici su usvojili Nacrt Statuta grada Vranja.

Prema rečima gradske većnice za lokalnu upravu Danijele Milosavljević i predsednika Skupštine Dejana Tričkovića, Vranje je među prvim gradovima u Srbiji dobilo saglasnost od resornog ministarstva na ovaj dokument.

Većnica Milosavljević istakla je da je pravni osnov za usvajanje Nacrta statuta grada Vranja u Zakonu o lokalnoj samoupravi, njegovim izmenama i dopunama i Statutu grada Vranja.

- Jedinica lokalne samouprave ima obavezu da uskladi svoj Statut sa zakonskim izmenama u roku od devet meseci.

Održana je javna rasprava 10. oktobra 2018, Nacrt je stavljen na uvid javnosti na zvaničnim veb stranicama Grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja.

Iz Ministarstva državne uprave data je saglasnost na tekst nacrta i konstatovano da je on u saglasnosti sa zakonom.

Predlažem da odbornici usvoje Nacrt Statuta kao krovni akt naše lokalne samouprave - rekla je Milosavljevićeva.

Odbornik opozicionog SDS Igor Andonov izneo je stav da je aktuelna vlast u više navrata kršila i prethodni Statut.

- I u pogledu odborničkih mandata, u pogledu izmena Odluke o javnim priznanjima za praznike oslobođenja koji se slave više decenija unazad i slično...

Znam da se svi žurite da idete na slavu, ali Statut je oče naš za našu lokalnu samoupravu, a imali smo obrazloženje predloga koje je trajalo tri minuta.

To je nedopustivo i predstavlja poniženje za ovu skupštini, sve nas i građane Vranja.

Nismo čuli nijednom reči o tome šta nam donosi novi Statut - rekao je Andonov

Odbornici opozicije, Perica Janković (DS) i Predrag Stanojović (SDS) protestovali su na početku sednice zbog izostanka odgovora na njihova odbornička pitanja, ali i termina zakazivanja sednice Skupštine grada.

Janković je izrazio nezadovoljstvo što nije dobio odgovor na odborničko pitanje o tome ko je i kada napravio montažni objekat-kućicu u gradskom parku koju je aktuelna vlast uklonila u julu 2017. godine.

Odbornik Stanojković protestvovao je što se sednica održava dan uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika.

- Takođe, već dve sednice skupštine postavljam isto odborničko pitanje o radu Zdravstvene stanice u Poljanici, ali ne znam zašto me niko nije do sada udostojio odgovora - rekao je Stanojković.

Na primedbe je odgovorio šef odborničke grupe SNS-a Goran Nikolić, rekavši da primedbe na termin "ne stoje, jer je radni dan, a skupština možeda se drži i nedeljom".

- Ne vidim koji je razlog za protest zbog termina, osim što možda niste navikli da radite - rekao je Nikolić.

Perica Janković (DS) smatrao je da je izlaganje Nikolića uvredljivo, a od izvestioca, većnice Milosavljević zatražio objašnjenje šta se promenilo u Statutu grada Vranja.

Replicirao je Nikoliću i Andonov (vidi sledeći video klip), a strasti umirio predsednik Skupštine Dejan Tričković koji je rekao da su Statutom "samo ukinuta priznanja", a da se svi datumi značajni za istoriju Vranja "i dalje obeležavaju".

On je apelovao na odbornike da se vrate tački dnevnog reda, koja je kasnije i usvojena.

- Pozvao bih građane da iskoriste ono što im novi Statut pruža, a to je veće učešće i uticaj na organe grada Vranja - rekao je Tričković.

Većnica Danijela Milosavljević kazala je na kraju da je obrazloženje predloga Nacrta Statuta dostavljeno odobornicima u pisanom materijalu.

Najnovije vesti