Skupština: Usvojen završni račun za 2021. i rebalans budžeta za ovu godinu

Odluka o završnom računu budžeta grada Vranja za 2021. godinu, kao i rebalans budžeta za ovu godinu usvojeni su na sednici Skupštine grada Vranja u ponedeljak.

Ukupno ostvareni prihodi i primanja u budžetu grada Vranja i budžetskih korisnika sa prenetim sredstvima iz prethodne godine iznose 3,22 milijarde dinara, dok su ukupni tekući rashodi 3,04 milijarde.

U prošloj godini ostvaren je budžetski suficit u iznosu od 17,7 miliona dinara.

U konsolidovanom završnom računu budžeta grada Vranja evidentirana su sredstva u iznosu od 175,1 milion dinara.

Po rečima Nenada Tasića, rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije, ukupni prihodi i primanja, dobijeni konsolidacijom svih budžetskih korisnika ostvareni su 89,52 odsto u odnosu na planirana sredstva, dok su ukupni rashodi i izdaci izvršeni sa 87 odsto.

U prethodnoj godini sredstva u iznosu od 150 miliona dinara na ime nenamenskog transfera grad Vranje dobio je od republike.

Za realizaciju kapitalnih investicija u prošloj godini utrošena su sredstva od 596,9 miliona.

U ponedeljak je prihvaćen i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Vranja za 2022. godinu, odnosno rebalans budžeta.

Gradski većnik Bojan Kostić istakao je da su prilikom pripreme ove odluke prioriteti bili "obezbeđivanje finansijske stabilnosti grada i nesmetanog funkcionisanja lokalne samouprave".

"Rebalansom budžeta prihodi i primanja su projektovani na 2,99 milijarde dinara, a rashodi i izdaci na 3,1 milijardu.

Budžetski deficit projektovan je na iznos od 140 miliona dinara, odnosno 5 odsto prihoda budžeta grada, koji se pokriva neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 110 miliona dinara i sa primanjima od zaduživanja u iznosu od 30 miliona dinara", kazao je Kostić.

On je dodao da su kapitalne investicije "zadržane na nivou od 18 osto u rashodima budžeta grada, kao što je planirano inicijalnim budžetom".

"Projekcija prihoda je na približnom nivou kao i ostvareni prihodi u 2021. godini, a rashodi su veći za oko 140 miliona dinara.

U drugoj polovini godine, zbog poskupljena energenata kod budžetskih korisnika predvideli smo veća sredstva za finansiranje u iznosu od 50 miliona dinara.

Zbog trenutne situacije, realizacija pojedinih kapitalnih projekata poput rekonstrukcije Sportskog centra i realizacija preostalog dela Komunalnog programa će biti odložena za sledeću godinu.

Na ovaj način biće ostvarena ušteda od oko 150 miliona dinara.

Takođe, neophodno je bilo predvideti i povećanje troškova za završetak započetih projekta poput izgradnje vrtića u naselju Raška, rekonstrukcije vrtića Dečja radost, izgradnje dečjih igrališta i rekonstrukcije Ulice Kosovske.

Priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju izuzetno značajnog projekta, rekonstrukciju Ulice Partizanski put", kazao je Kostić.

On je takođe rekao da su rebalansom budžeta grada predviđena sredstva "za realizaciju svih prioritetnih projekta na teritoriji grada Vranja koji se realizuju u saradnji sa resornim ministarstvima".

Usvojeno i refinansiranje kredita

Odbornici su u ponedeljak usvojili Odluku o refinansiranju postojećih kredita u visini od 470 miliona dinara.

"Cilj ove odluke je obezbeđivanje boljih finansijskih uslova za finansiranje kredita, tako što ćemo produžiti rok otplate i time smanjiti godišnje obaveze. Na taj način, do kraja ove godine biće ostvarena ušteda od preko 50 miliona dinara na rashodnoj strani, što će dodatno ojačati likvidnost budžeta grada", istakao je Kostić.

Odbornisi su takođe usvojili Odluku o izradi Plana detaljne regulacije Vetroelektrane Grot i Oblik. Obuhvaćeno je područje od 350 hektara, koji čine katastarske opštine Gumerište, Tesovište, Oblička sena, Sikirje i Dobijance, koje su na teritoriji grada Vranja. Po rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića na ovom području "već su počela ispitivanje uslova za postavljanje vetrenjača i proizvodnju električne energije".

Na sednici su razmatrani i usvojeni Predlog Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu, Izveštaj o radu Apoteke Vranje za prošlu godinu sa finansijskim izveštajem, Plan generalne regulacije zone 3 u Vranju, kao i Predlozi rešenja o razrešenju članova stalnih radnih tela – saveta i komisija Skupštine grada Vranja, kao i o izmeni i dopuni rešenja o imenovanju novih članova.

Najnovije vesti