Skupština: Usvojen prvi rebalans budžeta Grada Vranja za 2021'

Ukupna projekcija budžeta predložena prvim rebalansom budžeta Grada Vranja za 2021. godinu je 3,09 milijardi dinara i ona je za 267 miliona manja u odnosu na inicijalni budžet, izjavio je Bojan Kostić, gradski većnik za finansije, na trinaestoj sednici Skupštine grada Vranja u četvrtak.

Na sednici su odbornici skupštine usvojili Odluku o izmeni i dopuni odluke o budžetu grada Vranja za 2021. godinu.

"Kada smo donosili odluku o budžetu planirana su sredstva u visini od 770 miliona dinara primanja od zaduživanja, od toga 100 miliona dinara za kapitalne investicije, 70 miliona dinara kratkoročna zaduživanja i 600 miliona dinara za refinansiranje postojećih kredita.

S obzirom na to da su najbolje ponude za refinansiranje kredita dale banke kod kojih već otplaćujemo te kredite, nije ostvaren promet u budžetu, tako da je budžet smanjen za taj iznos", objasnio je odbornicima Kostić.

On je naglasio da su značajno povećani prihodi od transfera za kapitalne projekte iz republike.

"Za rekonstrukciju bolnice i izgradnju kotlarnice obezbeđeno je oko 150 miliona dinara, za rekonstrukciju Vrtića Dečja radost 20 miliona dinara, za izgradnju toplovoda u Vranjskoj Banji ostvaren je transfer u visini od 8,8 miliona, za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu fizičkih lica 2,5 miliona, za komunalno opremanje Centra za vanredne situacije 15 miliona dinara i za ulaganje u objekte osnovnih i srednjih škola 30 miliona dinara.

Povećana su i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije sa kojom možemo da konkurišemo kod nadležnih ministarstava i donatora.

Neki od značajnih projekata su rekonstrukcija Ulice Baba Zlatine i Pribojčićeve kuće, izgradnja kanalizacije u naselju Palestina, postavljanje video nadzora na gradskim saobraćajnicama s ciljem podizanja bezbednosti saobraćaja", istakao je Kostić.

On je dodao da su za saobraćajnu infrastrukturu izdvojena sredstva u iznosu od 265 miliona dinara, a da učešće kapitalnih investicija u budžetu iznosi 630 miliona dinara, odnosno 20 odsto budžeta.

Ukupni prihodi i primanja su 2,91 milijarda dinara, a rashodi iznose 3,04 milijarde.

Projektovani deficit je 134,8 miliona dinara, odnosno 5 odsto u odnosu na prihode i primanja budžeta, što je za 35 miliona manje u odnosu na inicijalni budžet", zaključio je Kostić.

Promenjen osnivački akt Centra za talente

Na sednici gradskog parlamenta u četvrtak usvojene su odluke o usvajanju planova detaljne regulacije Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Meteris” Vranje i naselja Soderce, kao i Odluka o određivanju maksimalne spratnosti objekata na teritoriji grada Vranja u postupku ozakonjenja objekata. Prihvaćene su i Odluka o pokretanju postupka otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine grada Vranja u postupku javnog nadmetanja, Odluka o izmenama i dopunama odluke o izgradnji, postavljanju, održavanju i zaštiti spomen obeležja na teritoriji grada Vranja, kao i Odluka o promeni osnivačkog akta Regionalnog centra za talente Vranje. Gradski parlament dao je zeleno svetlo na Predloge izmena i dopuna Programa poslovanja javnih preduzeća Vodovod i Uprava Banje Vranjska Banja. Usvojeni su finansijski izveštaji za 2020. godinu javnih preduzeća u likvidaciji Direkcija za razvoj i izgradnja grada Vranja i Skijalište Besna kobila. Odbornici su usvojili Program energetske efikasnosti grada Vranja za period 2021. do 2024. godine, kao i Predlog Projekta javno-privatnog partnerstva ugovorne isporuke toplotne energije uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivog izvora energije-drvne biomase i prirodnog gasa.

Najnovije vesti