Skupština: Ukupan budžet grada za 2021. projektovan na 3,3 milijarde

Odbornici Skupštine grada Vranja usvojili su u ponedeljak predlog Odluke o budžetu grada Vranja za 2021. godinu, u sklopu koje su projektovani budžetski prihodi od 2,49 milijarde, a rashodi od 2,66 milijarde dinara.

Obrazlažući odluku gradski većnik Bojan Kostić rekao je da je planirani deficit od 170 miliona dinara za 70 miliona manji u odnosu na 2020. godinu.

- U odnosu na ovu godinu projekcija prihoda je veća za 2,9 odsto, a rashodi su na istom nivou - precizirao je Kostić.

On je dodao da je u narednoj godini planirano zaduživanje od 770 miliona dinara, od čega se 600 miliona odnosi na reprogram postojećih kredita.

Za kratkoročno zaduživanje predviđena su sredstva u visini od 70 miliona dinara, dok je za izgradnju vrtića u naselju Raška i za realizaciju Komunalnog programa planirano je novo zaduženje u visini od 100 miliona.

- Ukupan budžet za narednu godinu projektovan je na iznos od 3,3 milijarde dinara.

Za kapitalne investicije predviđena su sredstva u visini od 475,9 miliona, odnosno 14 odsto ukupnog budžeta.

Realizacija mnogobrojnih značajnih kapitalnih objekata u našem gradu omogućena je podrškom od republike - kazao je Kostić.

Rekonstrukcija paviljonskog dela Bolnice i izgradnja kotlarnice na biomasu, završetak izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije, nastavak izgradnje kompleksa za pripadnike snaga bezbednosti, proširenje deponije Meteris, izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja vrtića u naselju Raška, rekonstrukcija Gradskog parka, izgradnja Doma kulture u selu Dubnica, unutrašnje uređenje zgrade Selamluka, izgradnja obilaznice, pozorišta Bora Stanković, šetališta u Vranjskoj Banji, rehabilitacija škola Vuk Karadžić i Svetozar Marković, neki su od projekata čija realiizacije ne bi bila moguća bez pomoći republike, dodao je većnik za budžet i finansije.

- Ukupna vrednost ovih projekata, veoma značajnih za naš grad, je oko 9 milijardi dinara - naglasio je Kostić.

Sednica Skupštine održana je u sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju iz epidemioloških razloga.

ZA PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE 454 MILIONA

U budžetu za 2021. godinu za projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta planirana su sredstva u visini od 64 miliona dinara, za oblast komunalne delatnosti sredstva od 190,5 miliona, za lokalni ekonomski razvoj 22,5 miliona, za poljoprivredu 15,4. Za razvoj turizma planirano je 48 miliona, za zaštitu životne sredine 19,1, za saobraćajnu infrastrukturu 296,8 miliona. Za predškolsko obrazovanje 454 miliona dinara, za osnovno i srednje obrazovanje 203 miliona, za oblast socijalne zaštite 173,5, a za nadzor nad realizacijom projekta rekonstrukcije paviljonskog dela Bolnice 20 miliona dinara. Za razvoj kulture i informisanja 248,2 miliona, za razvoj sporta 113,5 i za budžet Vranjske Banje 100 miliona.

- Projekcija prihoda budžeta je planirana oprezno, s ciljem da se započeti kapitalni projekti realizuju u najkraćem roku radi unapređenja kvaliteta života u našem gradu - rekao je Kostić.

Najnovije vesti