Skupština potvrdila: Grejna sezona od 1. novembra

Predlog Odluke o dopuni odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, koji odlaže početak grejne sezone za 1. novembar, usvojen je na sednici Skupštine grada Vranja.

Gradonačelnik Slobodan Milenković rekao je da je na zahtev JP Novi Dom, Gradski štab za vanredne situacije doneo zaključak o odlaganju grejne sezone u prostorima koji su povezani na daljinski sistem grejanja za 1. novembar.

Zaključak je usvojen na Gradskom veću, a u skladu je sa preporukama predsednice Vlade RS i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji u periodu od 17. do 31. oktobra predviđa temperature do 22 stepena.

"Od ove odluke izuzete su škole i vrtići, bolnica i objekti koji se zagrevaju preko kotlarnice na biomasu.

Takođe, ovo se ne odnosi ni na Vranjsku Banju, gde se za zagrevanje koristi topla voda”, rekao je gradonačelnik. Govoreći o sprovođenju vladinih mera štednje, kazao je da lokalne samouprave "treba da pristupe smanjenju javne rasvete postavljene na ulicama, trgovima i drugim objektima za 33 odsto.

"Potrebno je ograničiti rad rasvete bilborda i svetlećih reklama, reflektora na sportskim i drugim manifestacijama, kao i novogodišnjeg osvetljenja na period od 15. decembra do 15. januara.

Potreban je hitan prelazak na LED rasvetu.

Na teritoriji grada Vranja je počela realizacija projekta zamene javnog osvetljenja i očekujem da do Nove godine bude zamenjena kompletna javna rasveta novom led rasvetom.

Još jedna od preporuka je i smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti period 2021/2022. godine u organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi.

Od ovih preporuka se izuzimaju predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica, kao i sve ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite”, naglasio je Milenković.

On je pozvao sve građane "da se odgovorno ponašaju, sprovode sve preporučene mere i štede, kako bi do kraja grejne sezone imali dovoljno energenata" .

Nova zamenica sekretara

Na 28. sednici Skupštine grada, odbornici su usvojili predlog o postavljanju Jelene Maksić, diplomirane pravnice iz Vranja, na mesto zamenika sekretara Skupštine. Takođe,

Najnovije vesti