Skupština Bujanovca: Firmarina skuplja za 14 odsto

Na sednici SO Bujanovac, održanoj u ponedeljak, usvojen je devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta, kao i odluke o administrativnim i lokalnim komunalnim taksama za narednu godinu.

Kako javlja portal Bujanovačke, usvojena odluka o administartivnim taksama za narednu godinu ne predviđa povećanja u iznosima pojedinačnih taksi, ali uvodi 5 novih u ukupnom iznosu od 250 dinara.

Lokalne komunalne takse, poput firmarine, koje se zaračunavaju na osnovu prosečne zarade, u 2019. godini biće shodno tome uvećane za 14 odsto.

Zacrtani opštinski budžet od 1,26 milijardi dinara neće biti ostvaren jer zbog projektne dokumentacije kasni uplata od 200 miliona dinara iz Kancelarije za investiciona ulaganja namenjenih za rekonstrukciju dve osnovne škole u bujanovačkoj opštini.

Po rečima načelnika opštinskog Odeljenja za finansije Bobana Pavlovića kašnjenje je uzrokovalo nizak procenat realizacije prihoda u budžetu – samo 74,25 odsto.

- Ako se izuzmu tih 200 miliona, realizacija je 88,2 odsto - rekao je Pavlović predstavljajući izveštaj o izvršenju budžeta za period januar – septembar tekuće godine.

Mustafa vratio odbornički mandat

Ragmi Mustafa, šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje (PDD) u SO Bujanovac, najavio je da više neće biti odbornik jer želi da se posveti radu u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA).

S obzirom da je 26. novembra izabran za predsednika NSA, Mustafa je na današnjoj sednici skupštine rekao da oseća moralnu obavezu da se u potpunosti usredsredi na novu funkciju.

- Nastaviću saradnju sa svima koji žele da rade na izgradnji demokratskog društva - istakao je Mustafa.

Ko će biti njegov naslednik na mestu šefa odborničke grupe, kako je rekao za Bujanovačke, odlučiće predsedništvo PDD-a i odbornici ove stranke.

Mustafa je bio šef odbornika PDD-a u tri saziva lokalnog parlamenta od 2008. godine.

- Najveći budžet u istoriji je očigledno planiran na osnovu obećanja o donacijama - primetio je Hajredin Hida, šef odborničke grupe Demokratske partije (DP).

Budžet opštine Bujanovac za 2018. godinu iznosi 1,26 milijardi.

MILKOVIĆ: DNEVNI RED PROTIV ZDRAVE PAMETI

Odbornik Miodrag Milković, iz koalicije okupljene oko SNS, ocenio je da dnevni red današnje sednice SO Bujanovac potcenjuje zdravu pamet i inteligenciju.

Milković je, tokom rasprave o dnevnom redu, rekao da je zakasnela rasprava o izvršenju budžeta za period januar-septembar "zamešateljstvo koje služi onim pojedincima koji troše budžet".

- Tražim da se u dnevni red uvrste izveštaji o trošenju sredstava iz budžeta – da Skuština obaveže lokalnu samoupravu da svi korisnici podnesu izveštaje - predložio je Milković, ali je većina odbila njegov predlog.

Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić je odgovorio da se pomenuti izveštaji izrađuju tek po završetku budžetske godine.

- Onaj sa zdravom pameću neće biti uvređen - replicirao je Arsić.

Najnovije vesti