Skoro trećinu marta vazduh u Vranju bio veoma zagađen

Tokom više dana u martu u Vranju su u vazduhu izmerene prekomerne količine štetnih materija na dva merna mesta na kojima se obavljaju merenja - u Zavodu za javno zdravlje i kod OŠ Svetozar Marković (Peta škola).

Čak osam dana koncentracija sumpor-dioksida bila je iznad granične vrednosti imisije na mernom mestu kod Pete škole, a kod ZZJZ, u samom centru grada, dva dana je ovo jedinjenje imalo koncentraciju veću od dozvoljene, pokazuje mesečni izveštaj ZZJZ.

Na istom tom mestu u centru Vranja tokom dva dana i azot-dioksid je bio iznad tolerantne vrednosti imisije.

Prema Indeksu kvaliteta vazduha (SAQI 11), kvalitet vazduha je u martu na mernom mestu u ZZJZ tri dana bio "u klasi odličan", jedan dan u klasi "dobar", četiri dana u klasi "prihvatljiv", jedan dan u klasi "zagađen" i tri dana u klasi "jako zagađen".

Na mernom mestu kod škole u tzv. Donjem Vranju vazduh je četiri dana bio u klasi "dobar", 19 dana bio u klasi "prihvatljiv" i osam dana u klasi "zagađen".

- Zagađenost vazduha ovim supstancama u zimskom periodu obično se dovodi u vezu sa proizvodom sagorevanja iz individualnih i kolektivnih ložišta, ali uzrok takođe ima i u sagorevanju goriva u automobilima - navodi se u izveštaju.

Najnovije vesti