Skoro 900 napada na kritičke medije i novinare

Vranje/Beograd - Portali pet tabloida koji, prema Savetu za štampu, imaju najviše prekršaja Kodeksa novinara Srbije – Informer, Alo, Srpski telegraf (portal Republika), Večernje novosti i Kurir – objavili su, tokom 2023. godine, 628 tekstova u kojima su 884 puta na meti bili kritički mediji ili novinari, pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije, javlja N1.

U 80 odsto slučajeva napadani su mediji Junajted grupe, najviše televizija i portal N1 (225 puta), televizija, novine i portal Nova (220) i portal i novine Danas (178). Sledeća po brojnosti napada je kategorija tajkunski mediji (58), koje je bivša premijerka, Ana Brnabić, definisala kao medije u vlasništvu Dragana Šolaka.

Po broju napada slede portal Direktno.rs (21) i nedeljnik Vreme (8).

O nedeljniku NIN i portalu KRIK tabloidi su negativno pisali po četiri puta; o BIRN-u tri puta, portalima Kossev i Cenzolovka po dva puta, dok su po jednom spomenuti Radio Slobodna Evropa, Al Džazira, Peščanik, Insajder, agencija Beta, Autonomija i Ozon pres.

Tabloidi su, osim medijskih kuća, napadali i novinare ponaosob, a najčešće su napadani direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev i glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, piše u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije.

Četiri narativa koja tabloidi koriste kada izveštavaju o kritičkim medijima i novinarima su - odbrana kulta ličnosti Aleksandra Vučića; demonizacija i dehumanizacija novinara; etiketiranje novinara kao izdajnika i plaćenika; diskreditacija i širenje nepoverenja prema mediju.

Često se u jednom tekstu prepliću dva ili više navedenih narativa.

"Analiza pokazuje i da je 31 odsto tekstova napisano identično ili gotovo identično, ali da, u tim slučajevima, svaki tabloid kao izvor navodi sebe.

Ovo predstavlja osnov za sumnju da tabloidi dobijaju gotove tekstove iz centralnog izvora", ističe sa u saopštenju.

U analiziranim tekstovima najčešći napadači su sami tabloidi, a drugi po brojnosti napada su političari na vlasti, i to Ana Brnabić (77), Aleksandar Vučić (37), Goran Vesić (14) i još 20 drugih funkcionera vladajuće koalicije, dodaje se.

"Pošto tabloidi i političari koriste identičan narativ i rečnik kada napadaju kritičke novinare, nameće se zaključak da su jednaki učesnici u očiglednim kampanjama koje se vode protiv kritičkih novinara, odnosno da rade u saglasju", navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti