SKGO: Projekat podrške rodnoj ravnoprvnosti u Vranju

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pružiće podršku lokalnim samoupravama, među kojima je i Vranje, kako bi unapredile svoje postupanje u politikama rodne ravnopravnosti, u okviru projekta Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou, kojeg finansira Vlada Švedske.

SKGO će u narednom periodu u Vranju (i Kanjiži) sprovoditi pakete podrške za rodnu ravnopravnost, piše u saopštenju.

"U okviru toga predviđeno je da lokalne samouprave procene trenutno stanje i postupanja u oblasti rodne ravnopravnosti, te da obave konsultacije sa građanima i građankama u vezi sa njihovim potrebama.

Potrebno je da gradovi i opštine obave analizu dokumenata koje usvajaju, uključujući i postojeće planove, kako bi se videlo šta je moguće ostvariti i na koji način bi se kreirala politika u skladu sa tim", navodi se.

Drugi deo paketa podrške obuhvatiće unapređenje rodno odgovornog budžetiranja (ROB) u lokalnim samoupravama, koje je u Srbiji obavezno prema Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

"Rodno budžetiranje je alat koji omogućava da sagledamo efekte preraspodele budžetskih sredstava na život žena, muškaraca, devojčica i dečaka, osoba sa invaliditetom i pomaže da se otkriju takozvani džepovi neravnopravnosti.

Ovo u praksi znači da je u lokalnim zajednicama potrebno prepoznati potrebe muškaraca i žena, kako bi se omogućio jednak pristup resursima, piše u tekstu saopštenja.

Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju u SKGO, ističe da rodna ravnopravnost predstavlja fundamentalno pravo, koje da bi bilo ostvareno, mora biti, ne samo prepoznato s pravne strane, nego i uspešno primenjeno na sve aspekte političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog života.

"Deo paketa podrške usmeren je ka rodno odgovornom budžetiranju, a da bi se u tome uspelo neophodno je da se najpre u praksi definišu problemi i ciljevi, a potom i pristupi njihovom rešavanju.

Na primer, ukoliko postoje indikatori da devojčice iz romskih porodica ranije napuštaju školovanje, potrebno je da lokalne samouprave prate broj romske dece koja su završila osnovnu školu, kako bi se utvrdio ovaj problem, otkrio uzrok i preduzele mere.

Ili da se prati ko češće posećuje biblioteke, te ukoliko se utvrdi da su to devojčice, da se promoviše čitanje i kod dečaka", navela je Okilj.

Upravo to je uočeno u opštini Aleksandrovac, pa su preduzete mere, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vesti