Sistem elektronske uprave i u Trgovištu i Bosilegradu

Opštinama Trgovište i Bosilegrad donirani su računari s ciljem podrške uvođenju informacionih sistema elektronske uprave i jačanju kapaciteta organa lokalne samouprave, čime je stavljena tačka na uključivanje svih jedinica lokalne samouprave u ove sisteme.

Direktor Kancelarije dr Mihailo Jovanović je u Trgovištu, u razgovoru sa predsednikom opštine Nenadom Krstićem, napomenuo da su zahvaljujući sistemima elektronske uprave usluge građanima "ravnomerno dostupne u celoj Srbiji", u šta se i lično uverio, jer je pristupio svojim podacima iz matične knjige rođenih kroz eZUP.

Nenad Krstić je uzvratio da zaposleni u opštini Trgovište već koriste ovaj sistem, da im i građani i drugi organi državne uprave šalju upite i da su ovi računari "stigli u pravi čas, jer se građani sve više okreću elektronskim uslugama".

Donator računara je Kancelarija za informacione tehnologije i ovime su sve opštine i gradovi, njihove uprave i centri za socijalni rad u Srbiji uključeni u informacione sisteme elektronske uprave eZUP i „Bebo, dobro došla na svet“ – roditeljski dodatak.

Jovanović je kazao da je dosad, putem informacionog sistema eZUP, obavljeno više od milion razmena podataka po službenoj dužnosti, te da taj sistem dnevno koristi više od 300 organa javne uprave.

- U njemu radi više od 10.000 zaposlenih.

To znači da u prvih godinu i po dana korišćenja ovog informacionog sistema građani više od milion puta nisu bili kuriri i nosili dokumentaciju od šaltera do šaltera, već je to država obavila za njih, čime je ušteđeno milion sati čekanja u redovima - kazao je Jovanović gvoreći o prednostima ovog sistema.

Pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Slaviša Antić, danas je u prisustvu predsednika opštine Bosilegrad, Vladimira Zaharijeva, uručio računare Službi dečje zaštite u ovoj opštini, čime se i poslednja opština uključila u informacione sisteme eZUP i „Bebo, dobro došla na svet“ – roditeljski dodatak.

ELEKTRONSKI UPIS BEBA SVUGDE U SRBIJI

Govoreći o usluzi „Bebo, dobro došla na svet“ Jovanović je napomenuo da je druga faza usluge koja obuhvata prijavu za roditeljski dodatak implementirana u potpunosti.

- Sva porodilišta u Srbiji i svi centri za socijalan rad uključeni su od ovog momenta u ovaj sistem.

Roditeljima je od sada omogućeno da u svakom porodilištu u Srbiji, bez obzira gde im je prebivalište, pored upisa deteta u matičnu knjigu rođenih prijave prebivališta, podnošenje zahteva za zdravstvenu karticu, za samo par minuta, mogu da podnesu i zahtev za roditeljski dodatak - kazao je Jovanović.

Do sada je putem informacionog sistema „Bebo, dobro došla na svet“ registrovano preko 140.000 novorođenih beba, a roditelju su u 90 odsto slučajeva opredelilo za ovo uslugu elektronske uprave još u porodilištu.

Najnovije vesti