Siniša Mali u Vranju u poseti Ansal Steel-u i Simpu

Ministar finansija Siniša Mali obišao je u utorak u Vranju fabriku "Ansal Steel", koja se bavi proizvodnjom opreme za rudarsku industriju.

Izvršni direktor "Ansal Steel" grupe Beograd Aleksandar Nedeljković kazao je da je zahvaljujući Ministarstvu privrede "Ansal-u" omogućeno da zakupi prostorije nekadašnje firme "Zavarivač", koja je bila u stečaju.

Danas u toj firmi u Vranju radi oko 170 radnika, kazao je Nedeljković i dodao da firma ima još tri ogranka u Nišu, Surdulici i Ljigu, kao i da ukupno na te četiri lokacije zapošljava 300 radnika.

- Podignuta je fabrika na zdrave noge, izvršen remont hale i opreme i pokrenuta proizvodnja.

Ovde se proizvodi oprema za rudarsku industriju za srpske kompanije, a polako povećavamo plasman i na inostrano tržište - rekao je Nedeljković.

Proizvodni program Ansala je omogućio da bude partner JP Kolubara, JP Kostolac, JP TENT Obrenovac, kao i rudarskom basenu Bor, rudnicima uglja u Bosni, a polako se širi i na tržište Nemačke.

Nedeljković je naveo da Ansal redovno isplaćuje obaveze prema državi i radnicima, dodajući da su njihove plate među najvećima u tom delu regiona.

- Plate naših visokokvalifikovanih radnika kreću se od 80.000 do 100.000 dinara, a prošlu godinu završili smo sa prihodom od 30 miliona evra - rekao je on.

Firma je koristila mere države za ublažavanje posledica nastalih usled epidemije virusa korona, pre svega minimalac, te kaže da će verovatno konkuristati i za ostale programe.

- To nam dosta znači i bilo nam je u teškim vremenima veliko rasterećenje - podvukao je izvršni direktor.

Boravak u Vranju SIniša Mali nastavio je posetom kompaniji Simpo.

PRODAJA OD 22 MILIONA

Kompanija Ansal Steel, u vlasništvu Dragana Lakićevića, nekadašnjeg direktora surduličke Mačkatice, kupila je krajem 2017. godine vranjski Zavarivač inženjering po ceni od 22 miliona dinara. Ansal Steel je odmah uplatio novac na račune 11 akcionara. Zavarivač inženjering je kupljen po knjigovodstvenoj ceni. Ansal Steel Dragana Lakićevića uzeo je ranije deo Zavarivača pod zakup i obezbedio posao za oko 80 bivših radnika ovog vranjskog preduzeća u stečaju. Zavarivač je tada imao dug od oko 750 miliona dinara i bio među deset najvećih dužnika u Srbiji.

Najnovije vesti