Sila je sa nama: Izložba slika Kraljevčanina Miladina Otovića u Galeriji NM

Izložba slika pod nazivom Sila je sa nama, umetnika Miladina Otovića iz Kraljeva, biće otvorena u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju u četvrtak u 18 časova.

Cilj ovog umetničkog projekta je predstavljanje višeznačnosti fizičko–duhovnog kompleksa slike, razmatranog u okviru savremene recentne likovne scene.

"Objedinjavanjem odgovarajućih primera i njihovih analiza slika će biti kontekstualizovana i aktuelizovana.

Kako ova tema nije zasebno problematizovana, projekat će doprineti umetnosti, njenom izvesnom definisanju a kako se sama umetnost neprekidno redefiniše i njen predmet izučavanja se kontiunirano usložnjava", navodi se u katalogu koji prati izložbu.

Reč je o slikaru koji ne zadržava svoju pažnju na tipičnoj površinskoj deskripciji slike, iako i to uzima u obzir, nego na slici kao fenomenu koji istražuje, proučava i prilazi, ne od sebe kao subjekta umetnika, nego od nje kao objekta, odnosno od njenih zapovršinskih dubina i sadržaja.

Kao takva slika predstavlja objekat koji ispostavlja vizuru ličnosti koja je nevidljiva i nalazi se u metafizičkim dubinama nevidljivoga i nedohvativog", dodaje se.

Slikar Miladin Otović rođen je u Kraljevu.

Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu diplomirao je 1997. godine.

Magistrirao je na istom fakultetu 2002. kod profesora Velizira Krstića, sa tezom Monumentalnost između naturalizma i nadrealizma.

Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu.

Ova izložba odabrana je na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja u Vranju 2021. godine u okviru projekta Godišnji program Galerije Narodnog muzeja Vranje za 2022. godinu, kojeg je finansijski podržalo Ministarstvo kulture.

Najnovije vesti