Senke zvuka: Rok fotografije Nemanje Đorđevića na izložbi u Vranju

Nemanja Đorđević, rok fotograf stacioniran u Beogradu, a poreklom Vranjanac, u petak, 30. novembra imaće svoju izložbu u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Nemanja je poznat kao fotograf koji godinama svojom kamerom uspeva da uhvati esenciju rok koncerata.

Kako piše novinar i fotograf Miloš Cvetković, izložba "Senke zvuka" su Nemanjin "način da oslobodi posmatrača nepotrebnog tereta glamura, slave i fame rok izvođača".

„Senke zvuka“ mnogo su više od izložbe koncertne fotografije, ovo je deo intime podeljene između autora, dela i publike, uhvaćen majstorskim okom jednog od naših najvećih fotografa.

– Scenska svetla, crna kontura muzičara i nevidljivi, ali i te kako prisutni zvuk na ovim fotografijama čine da se oko onog koji ih posmatra zavara da nije u izložbenom prostoru, već da prisustvuje samom izvođenju.

Dok će prva pomisao na koncertnu fotografiju asocirati sve nas na koncertne prostore, „Senke zvuka“ nas vode direktno u muziku, u taj magični trenutak u kojem svaki zvuk koji dolazi sa bine prožima publiku.

Gotovo sinestetički, Nemanja Đorđević svojim fotografijama spaja taj neuhvatljivi osećaj konačnosti koji nam daje muzika sa čulom vida i time stvara jedinstven spektakl boja, senki i zvuka – navodi u svojoj recenziji Cvetković.

Nakon nekoliko godina, dodaje Cvetković, Nemanja se ponovo posvećuje jednom od svojih eksperimenata, izboru fotografija pod nazivom“Senke zvuka”.

- Fotografije u ovoj selekciji sa uspehom brišu identitet varljivih subjekata autorovog stvaralaštva i omogućavaju da se fokus prebaci na umetnost koja je sa druge stane objektiva u tom trenutku bila u nastajanju.

I sami izvođači su puke senke u tim kratkim trenucima večnosti na bini, dok svoje grandiozne ličnosti stavljaju iza svojih pesama - navodi Cvetković.

Đorđevićeve fotografije, dodaje, svedočanstva su o tom "trenutku neumitne skromnosti, u kome delo nadvladava autora i preuzima glavnu reč".

Izložba Nemanje Đorđevića biće otvorena u petak 30. novembra u 19 sati, a moći će da se pogleda u prostoru Galerije Narodnog muzeja u Vranju do 14. decembra.

PROFIL

Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki. Više puta je nagrađivan na međunarodnim i domaćim konkursima i izložbama fotografija. Urednik je muzičkog sajta Balkanrock. Sarađuje sa mnogim medijima u Srbiji i regionu. Odnedavno se bavi snimanjem video spotova i video produkcijom. Zvanični je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata.

Najnovije vesti