Sem Fabrici u petak u Vranju

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici u petak u osam ćasova sastaće se sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, u sklopu posete jugu Srbije.

Nakon toga, ambasador Fabrici i gradonačelnik obići će novu zgradu Hirurškog bloka, čiju izgradnju su finansirali Vlada Srbije, Evropska unija i Grad Vranje.

Fabrici je u četvrtak prisustvovao otvaranju novog prihvatnog centra za izbeglice u Bosilegradu, zajedno sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim, komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem i šeficom kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidijom Marković.

Ovaj centar obnovljen je uz podršku Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, koja je od 2015. godine do danas dostigla vrednost od skoro 100 miliona evra.

U saopštenju Delegacije EU navodi se da u Centru trenutno "u dostojanstvenim uslovima i u skladu sa standardima Evropske kancelarije za podršku azilu" boravi 70 migranata, od čega 17 porodica.

Fabrici će, posle posete Vranju u petak, produžiti u Bujanovac gde će na isturenom odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta uručiti sertifikate o odobrenim projektima preduzetnicima i preduzetnicama, kao i predstavnicima mikro i malih preduzeća.

Oni će, uz podršku Evropske unije, dobiti novu opremu vrednu više od 2 miliona evra.

- Evropska unija će tako doprineti da 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i doprinese povećanju zaposlenosti kroz otvaranje novih radnih mesta - navodi se u saopštenju.

Tokom posete Bosilegradu, Preševu, Vranju i Bujanovcu Fabrici će se sastati s predstavnicima lokalnih vlasti, predsednicima bugarskog i albanskog nacionalnog saveta Stefanom Stojkovim i Ragmijem Mustafom, te šefom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoranom Stankovićem.

Najnovije vesti