Sedmodnevna manifestacija Muzeji za deset u Vranju od subote

Manifestcija Muzeji za 10, nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvu Evropi, koja se ove godine održava osmi put, imaće po tradiciji svoje programe i u Vranju.

U subotu 14. maja od 19 sati biće otvorena izložba Nove akvizicije 2015 - 2021 u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Reč je o izložbi umetničkih dela otkupljenih za zbirku savremene umetnosti Odeljenja istorije umetnosti vranjskog muzeja na osnovu konkursa i po podršci Ministarstva kulture.

Tokom trajanja manifestacije ljubitelji umetnosti u Vranju moći će da vide i stalne postavke u Narodnom muzeju i Muzej kući Bore Stankovića.

Za sredu 18. maj od 18.30 predviđena je projekcija TV drame "Bora pod okupacijom".

Radno vreme galerije i objekata muzeja na sam Dan evropske noći muzeja 14. maja biće od 8 ujutro do ponoći.

Od utorka do petka radno vreme biće od 8 do 20 časova, a u subotu i nedelju od 8 do 14 sati.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Manifestacije se širom Srbije održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Muzeji za 10

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na više od 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je - Moć muzeja.

"Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Tokom manifestacije Muzeji za 10 istražite potencijal muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama. Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije. I ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu Koja je super moć tvog muzeja? kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi", poručuju organizatori.

Ove godine 18. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. maja.

Najnovije vesti