Sedma radionica Pokreta veterana Vranja u okviru projekta Iskoristi svoje pravo

Pokret veterana Vranja održao je sedmu radionicu u okviru projekta Iskoristi svoje pravo, koji se sprovodi uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

U sklopu projekta, koji se sprovodi u saradnji sa Istorijskim arhivom 31. januar Vranje i Bibliotekom Bora Stanković Vranje, u sali Periodike gradske biblioteke grupi boraca-veterana najpre je o zakonskim pravima boraca i veterana i načinu sticanja istih, kao i o postupku ostvarivanja prava na boračku legitimaciju i borački dodatak govorio Srđan Vojinović, predsednik Pokreta veterana Vranja.

U nastavku radionice prisutnima je predstavljena brošura-katalog predstojeće izložbe o 25 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja će povodom obeležavanja ovog značajnog datuma biti otvorena u nedelju 24. marta u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, a koju organizuju Grad Vranje, Eparhija vranjska i Istorijski arhiv 31. januar Vranje.

Vojinović je istakao da je udruženju učinjena velika čast da ovu značajnu izložbu proprati katalogom, čiji su autori vranjski arhivisti, a u skladu sa potpisanim ugovorom o partnerstvu na projektu Iskoristi svoje pravo.

O samoj izložbenoj postavci i katalogu prisutnima je govorio Miroljub Miša Stojčić, arhivski savetnik u vranjskom arhivu i član Pokreta veterana Vranja.

Stojčić je istakao da postavka sadrži oko 260 fotografija raspoređenih na 37 panoa i prikazuje stradanje Pčinjskog okruga u NATO bombardovanju 1999. godine, od čega je uz kratak tekst u brošuri-katalogu prikazano 36 fotografija stradanja Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca i Surdulice.

Član Udruženja stariji vodnik u penziji Nenad Vranjanac prisutnima je govorio o svojoj novoj zbirci rodoljubivih pesama, čija je priprema završena i čije se objavljivanje uskoro očekuje, a koja će biti štampana uz podršku Pokreta veterana Vranja.

Izrazio je zahvalnost udruženju na angažovanju u vezi sa objavljivanjem njegove druge zbirke pesama i naglasio da ima veliku čast da će, nakon leskovačke Biblioteke Radoje Domanović (izdavača prve zbirke), izdavač nove zbirke biti Biblioteka Bora Stanković u Vranju.

Na kraju radionice prisutnim borcima - veteranima podeljen je promotivni materijal Pokreta veterana Vranja.

Najnovije vesti