Sedam predstava u takmičarskom programu Joakima u Vranju

Festival profesonalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić biće održan u Pozorištu Bora Stanković u Vranju od 26. oktobra do 2. novembra pod sloganom "Strah, smeh, sloboda".

Pedeset šesti festival, ove godine po izboru selektorke, dramaturškinje Branislave Ilić, u glavnom takmičarskom programu imaće sedam predstava.

Prve večeri nastupiće domaće Pozorište Bora Stanković predstavom Nečista krv, u adaptaciji Tijane Grumić (po romanu Bore Stankovića), a u režiji vranjanca Juga Đorđevića.

U utorak 27. oktobra publika će moći da pogleda komad "Ako se probudiš ili kao da je važno" Isidore Milosavljević reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Leskovcu, u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Prištini.

Narednog dana, Knjaževsko–srpski teatar u Kragujevcu predstaviće se "Ženidbom i udadbom" Jovana Sterije Popovića, koju je režirala Jana Maričić.

U četvrtak 29. oktobra nastupiće glumci leskovačkog pozorišta sa predstavom „Svici“ Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski.

Petak 30. oktobar rezervisan je za "Dva viteza iz Verone" Vilijama Šekspira, rediteljke Mie Knežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.

Poslednjeg dana u oktobru na sceni vranjskog pozorišta publika će moćoi da pogledati predstavu Narodnog pozorišta u Pirotu „Strah, jedna topla ljudska priča“, koja je autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera Kreca.

Predstava "Lavina" po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalng pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca, biće izvedena 1. novembra.

Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak 2. novembra, u čast nagrađenih vranjskoj publici prestaviće se "Vlast i njena opozicija", po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta u Nišu, koja će ujedno i zatvoriti festival.

O nagradama 56. "Joakima" odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival Joakim Vujić organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije.

Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti