Sećanje na slikarstvo Gorana Stankovića: Memorijalna izložba u petak

Memorijalna izložba slika Gorana Stankovića, lane preminulog upravnika Galerije narodnog univerziteta (NU) u Vranju i poznatog vranjskog slikara, biće otvorena u tom prostoru u petak 14. februara.

Postavka nosi naziv "Tragovi u beskraju" i svečano otvaranje zakazano je za 19 časova.

U najavi ove izložbe istoričarka umetnosti Mirjana Jovanović napisala je da je Stanković "kao duboko senzibilno biće, kao strastveni stvaralac", u svom stvaralaštvu "pokušavao da se približi svojim najinitimnijim porivima, i to najviše onda kada je ostavljao jedan snažan gest na papiru, platnu, kaligrafski izveden kao zapis ili kao usamljeni trag van vremena i prostora".

- Nepunih godinu dana kako Goran Stanković nije sa nama.

Naš sugrađanin, čovek posvećen likovnom stvaralaštvu, ponikao u Vranju, u vremenu kada su u ovu sredinu pristizali ljudi iz drugih oblasti, donoseći svoje ideje, individualnu sudbinu i poetiku stavaranja.

U takvoj atmosferi razvijao se Stanković, naklonjen vizuelnom pogledu na svet, da bi vremenom izrastao u vrsnog i značajnog umetnika grada - navodi Jovanovićeva.

Posle srednje škole Stanković se opredelio za studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Završio je industrijski dizajn u klasi profesora Bogoljuba Teofanovića.

Krajem osme decenije prošlog veka sa svojom suprugom, takođe slikarkom, vratio se u rodni grad gde radi jedno vreme u PK Jumko, zatim kao pedagog u srednjoj školi, uporedo negujući sopstveno slikarstvo.

Sa osnivanjem Likovne radionice postao je njen stručni saradnik.

U vreme (1997) kada je Galerija centra za kulturu pripojena Narodnom univerzitetu u Vranju kao njen upravnik bavio se uređivanjem i realizacijom programskih aktivnosti.

Poslednju samostalnu izložbu priredio je 2015. godine u Galeriji Narodnog univerziteta.

Pripremao se za svoju retrospektivnu izložbu koju je želeo da priredi u obe galerije, navodi Jovanovićeva.

- Pred nama je posthumna retrospektivna izložba Goranovih radova nastalih u rasponu od prve samostalne izložbe u dvorištu Pribojčićeve kuće 1985. do radova nastalih 2018. godine.

Stanković je u svom stvaralaštvu, bilo da se radi o crtežu ili slici, ostajao dosledan samom sebi; rukopis je spontan oslobođen racionalnog razmišljanja i u trenutku mirenja sa bespovratnim iznenada, pod pritiskom nagomilanih osećanja, snažnim, širokim potezima četke/olovke poput vetra ostavljao je znak, trag u vremenu sopstvenog postojanja.

Bez namere da se nekome dodvori stvarao je dela u kojima je pokazao da ukoliko je autor dovoljno motivisan unutar sebe samog sopstvene emocije može adekvatno preneti na delo, a sa njega i na posmatrača.

I kade se pogledaju slike primetiće se da imaju svoj ritam.

Goranove su slike ekspresionističke građene žestokim gestom u jednom dahu, u jakim ritmovima.

Sve one ne mogu da se obuhvate jednom jedinom definicijom ili da se tumače na jedan način zato što su deo ne samo umetnika već i posmatrača i njegovog iskustva i osećanja.

"Savršenstvo treba tražiti u jednostavnosti", u čemu je i uspeo - napisala je Jovanovićeva.

PROFIL

Goran Stanković (1962-2019) bio je poznati vranjski umetnik, diplomac industrijskog dizajna koji je svoj radni vek završio kao upravnik Galerije Narodnog univerziteta u Vranju. Posle završene Gimnazije Bora Stanković u Vranju diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama ostavljajući trag u stavaralaštvu vranjske umetničke scene. Njegov doprinos u nastajanju i radu Likovne radionice je neizbrisiv. Bio je oženjen umetnicom Vesnom Marinković Stanković, poznatom vranjskom slikarkom sa kojom je imao dva sina.

Najnovije vesti