Savez za Srbiju: Ugrožena regularnost izbora za nacionalne savete

Savez za Srbiju osudio je u subotu to što je Srpska napredna stranka "pritiscima i nezakonitim korišćenjem državnih resursa za podršku pojedinim listama i ugrožavanja slobode kandidovanja, već ugrozila regularnost izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina" koji će biti održani 4. novembra.

- Savez za Srbiju najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje, jer je na ovaj način i segment izbora za nacionalne savete "inficirana" praksom sa redovnih izbora koji od 2012. godine nisu fer ni pošteni.

Na ovaj način, iako je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonima, SNS sprovodi postupak stavljanja saveta nacionalnih manjina pod svoju kontrolu - navodi se u saopštenju.

Savez je ocenio da će nacionalni saveti nacionalnih manjina postati nakon tih neregularnih izbora “ekspoziture SNS-a, bez mogućnosti da štite prava pripadnika manjina, a izbori za ova tela biće obična farsa”.

- Pojedine manjinske liste tokom ove kampanje finansirane su iz nelegalnih tokova, koje kontroliše vladajuća Srpska napredna stranka, na šta su više puta ukazivali predstavnici pojedinih lista.

Kampanja za liste pod okriljem SNS-a vođena je kroz skupe bilborde i sredstvima za kupovinu glasova, novcem i robnim paketima, dok ostale izborne liste nisu imale gotovo nikakva sredstva za kampanju - navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Savez je naveo i da su u kandidovanju "članovi srpske nacionalnosti u javnom sektoru prinuđavani da se izjasne kao pripadnici nacionalne manjine, kako bi mogli da daju podršku listama pod kontrolom SNS-a".

- Pripadnicima pojedinih lista otvorena su vrata televizija sa nacionalnom frekvencijom, dok drugima nisu omogućeni ni overivači, ni prostorije za overu potpisa pa su predstavnici nekih lista potpise prikupljali u svojim dvorištima.

Uz to, pojedinim listama kandidati su otkazivali učešće zbog pritisaka, a neki kandidati su izbrisani sa posebnog biračkog spiska - navode iz Saveza za Srbiju.

Taj opozicioni Savez ocenio je kao "posebno zabrinjavajuću atmosferu, koja je uz pomoć prorežimskih kandidata i lista, stvorena za izbore za nacionalni savet bošnjačke nacionalnih manjine, atmosfera koja ozbiljno ugrožava javni red i mir, ali i bezbednost svih građana na područjima gde se ti izbori održavaju".

Najnovije vesti