Savez 90 zelenih Srbije: Vranjanci, izađite na referendum i zaokružite NE

Iz Gradskog odbora Saveza 90 zelenih Srbije pozvali su u sredu svoje članove, simpatizere i građane "da iskoriste svoje pravo glasa, izađu na Ustavni referendum koji ce biti održan 16. januara u Republici Srbiji" i da na referendumsko pitanje 'da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije', po čvrstom uverenju ove stranke - "glasaju NE".

"Napominjemo da su proglašavanju referenduma prethodile izmene Zakona o referendumu od 25. novembra 2021. godine, čime je ukinut cenzus, tj. pravilo po kojem je za validnost, odnosno važenje rezultata samog referenduma potrebna izlaznost glasača od 50 odsto, te da je u tom smislu od krucijalnog značaja na isti izaći, a da se takozvanim "bojkotom" referenduma koji neke organizacije predlažu, pasivno 'glasa' ZA, odnosno za promene predložene referendumom", navode iz vranjskog odbora Saveza 90 zelenih Srbije.

Konkretne promene, dodaje se u njihovom saopštenju, "odnose na način izbora sudija i tužilaca, koje više neće birati Narodna skupština, izglasana od naroda, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca".

"Time se direktno ukida uticaj Narodne skupštine, odnosno volja i kontrola naroda nad jednim od najvažnijih pravosudnih procesa u zemlji i kontrola kompletno prenosi u ruke nekolicine ljudi ili centara moći koji će odluke donositi po sopstvenom izboru i nahođenju.

Tako će ostati nejasno pod čijom su kontrolom i nadzorom oni sami, što dalje može imati nesagledive posledice na demokratske postulate i vrednosti zemlje u celini", navode iz ovog pokreta.

U Gradskom odboru Saveza 90 zelenih Srbije, kako kažu, smatraju da zastupaju stav "zasnovan na činjenicama - da će promene predložene promenom Ustava imati mnogo širi uticaj od predočenog na pravosudni sistem i time doprineti tome da već krhki i narušeni sistem-kakav jeste, bude dodatno ugrožen, urušen i kontrolisan od male grupe ljudi, odnosno moćnika iz senke".

"Sve navedeno za krajnji rezultat ima promenu Ustava Republike Srbije po želji vlasti i suprotno njihovim tvrdnjama - da će pomenute izmene imati "lokalni" karakter, proizvešće izvesno ogroman uticaj na srpsko pravosuđe u celini sa već pomenutim negativnim posledicama i kontekstom.

Sačuvajmo svoja Ustavom garantovana prava, zaštitimo Ustav Srbije, pravo i uticaj naroda glasajući NE", navode iz ovog pokreta.

Najnovije vesti