Savet za zdravstvo: Pokazati ozbiljnost u sprečavanju širenja korona virusa

Ovo je kritičan momenat kada svi moramo da damo doprinos u cilju sprečavanja širenja korona virusa; smatram da svi treba da pokažemo da smo kao društvo odgovorni i organizovani, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

On je to rekao na vanrednoj, proširenoj sednici Saveta za zdravlje nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa.

- Ovo je ozbiljno stanje sa kojim se sada suočavamo i kao lokalna samouprava i kao zdravstveni sistem moramo da pokažemo ozbiljnost - naglasio je Milenković.

O preventivnim i merama predostrožnosti u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja govorile su direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju Svetlana Stojanović i epidemiolog Biljana Popović.

- Cilj sastanka je informisanje o virusnoj infekciji, načinima prenošenja i postupcima u slučaju obolevanja.

Ova pandemija može da izazove paniku među stanovništvom, a panika je najveći neprijatelj.

Zato je neophodno da preduzmemo sve mere, da ne širimo paniku, ali i da upozorimo građane, odrasle i decu, kako treba da se ponašaju - rekla je Stojanovićeva.

Prema rečima epidemiologa Biljane Popović korona virus se prenosi putem vazduha, kapljica i kontakata.

- Neophodno je da smanjimo socijalna kretanja, izbegavamo velike skupove, pojačamo ličnu i kolektivnu higijenu, što podrazumeva češće i duže pranje ruku, provetravanje prostora, kao i dezinfekciju radnih površina i prostora u kojima boravi veći broj ljudi.

Ovo se posebno odnosi na škole, predškolske, javne ustanove i institucije - istakla je Popovićeva.

Ona je naglasila da je važno da svako zna koja su to ulazna mesta preko kojih virus može da dospe u organizam.

To su sluzokoža konjuktiva (oko), zatim sluzokoža respiratornih organa (nos) i usta.

Veoma je važno podići higijenu u školama tako da je Popovićeva preporučila dezinfekciju podova više puta u toku dana, kao i da je poželjno da svako od đaka ima pri ruci neko od sredstava za dezinfekciju.

Takođe, preporuka je osnovnim i srednjim školama da razredne starešine održe odeljenske zajednice koje će biti posvećene upoznavanju sa ponašanjem u ovoj pandemijskoj situaciji.

Na sednici Saveta za zdravstvo ponovljena je preporuka stručne javnosti da se do daljeg otkažu svi skupovi koji broje više od 100 osoba i javna okupljanja, kao i da sve pozorišne predstave i sportska dešavanja u zatvorenom budu otkazana.

Sednici su prisustvovali direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, direktori svih škola sa teritorije grada, kao i načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Stajić, gradski većnici Zorica Jović i Miroljub Stanković.

Stručnjaci ZZJZ na raspolaganju su građanima za sve informacije na brojeve 017/421-310 i 064/14 03 289.

Najnovije vesti