SAOBRAĆAJCI U AKCIJI: Vezujte pojas, ne telefonirajte za volanom

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova od ponedeljka sprovode pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u akcenat je na kontrolisanju vozača u pogledu korišćenja sigurnosnih pojaseva, saopštava Policijska uprava Vranje.

Mup se pridružio međunarodnoj akciji koja će biti sprovedena u 32 evropske države (28 država članica EU, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija), koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL - Mreža saobraćajnih policija Evrope.

- Takođe, kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje – saopštava PU Vranje.

Rezultati najnovijih istraživanja, koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto.

Oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

U toku 2017. godine gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto.

Najnovije vesti