Sa sto hiljada evra u džepovima krenuo na odmor FOTO

Tačno 66.500 neprijavljenih evra zaplenili su carinici na granici u saradnji sa policijom, koje je vozač jednog BMW-a pokušao da iznese iz zemlje u džepovima pantalona koje je nosio na sebi.

Sve se desilo na graničnom prelazu Gradina kada je na red za kontrolu stigao BMW belgijskih registarskih oznaka, kojim je iz Belgije, gde živi, ka matičnoj zemlji putovao bračni par turskih državljana sa dvoje dece.

Na pitanje carinskih službenika koliko novca nose sa sobom, 44-godišnji vozač je odgovorio da imaju svega 3.500 evra.

Posumnjavši u njegove reči carinici su odlučili da detaljno pregledaju automobil i prtljag putnika.

Suma od 3.500 evra koje je putnik prijavio zaista je pronađena u akten tašni u gepeku, međutim ono što nije prijavio je činjenica da je u džepovima pantalona koje je nosio na sebi imao više od 100.000 evra, i to 50.000 u jednom i 53.000 u drugom džepu.

Četvoročlanoj porodici je vraćeno 40.000 evra, svakome po 10.000, jer je to iznos koji je ponaosob dozvoljeno preneti bez prijavljivanja preko granice.

Ostatak od 66.500 evra privremeno je zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

PODSEĆANJE: IZNOS DEVIZA OGRANIČEN

Unos deviza u Republiku Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen. To znači da možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti), dužnost vam je da to prijavite. Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo). Imajte u vidu da svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti treba da prijavite prilikom svakog prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje). O tome ko i na koji način može da iznese iz zemlje sumu veću od 10.000 evra i drugim detaljima više možete pročitati ako kliknete OVDE.

Drugi događaj desio se na ulaznoj strani kontrolnog punkta Merdare prema Kosovu i Metohiji kada je na red za kontrolu stigao "porše kajen" nemačkih registarskih oznaka kojim su iz Nemačke, u kojoj vozač ima prebivalište, ka južnoj srpskoj pokrajini putovala dvojica srpskih državljana albanske nacionalnosti.

- U razgovoru sa carinskim službenicima oba putnika su rekla da nemaju ništa da prijave i da 37-godišnji vozač sa sobom nosi nešto više od dozvoljenih 10.000 evra, a 38-godišnji suvozač manje od te sume, te da zajedno imaju tačno 20.000 evra - navode iz Carine.

Posumnjavši u njihove reči, carinici su odlučili da ipak pregledaju automobil, putnike i prtljag i imali su pravo, jer su tom prilikom pronašli više novca nego što je prijavljeno.

- Najpre je u suvozačevom džepu otkriveno gotovo 7.000 evra, a u torbici za servisnu knjižicu još 9.000, za koje je suvozač takođe rekao da pripadaju njemu.

I vozačev džep bio je pun deviza, pa je tako u njemu pronađeno skoro 9.000 evra, a u štitiniku za sunce ispred vozačevog sedišta još 9.500.

S obzirom na to da putnici nisu imali nikakvu potvrdu o unosu stranog novca, svakome od njih vraćen je dozvoljen iznos od 10.000 evra, dok je 13.850 evra zadržano do okončanja prekršajnog postupka - kaže se u saopštenju Uprave carina.

Najnovije vesti