Rosarium amorosum: Nova knjiga priča Vranjanca Nenada Petrovića

Posle šest romana, pet knjiga priča i jedne vojne studije, Nenad Petrović (1961), pisac iz Vranja koji živi i radi i Beogradu, objavio je novu knjigu priča pod naslovom Rosarium Amorosum.

Zlatoje Martinov, izdavač i kritičar, napisao je da Petrović novim naslovom "nastavlja svoje putovanje kroz naslage vremena i prostora, produbljujući opsesivno zanimanje za metafizičko u erosu kojim se bavio i u svojim prethodnim pripovedačkim ciklusima".

"Naslovna priča – vrsta duhovnog putopisa – ispripovedana je iz vizure glumca, koji je zapavši u duševnu krizu krenuo da putujući po Sredozemlju i Levantu traga za svojom Animom Mundi.

Na tom putešestviju koje je i podsećanje na njegove mlađe dane, Petrović se suočava sa dubokim korenima civilizacije koji seže u antiku i drevnu Heladu", navodi Martinov.

Ovu, dvanaestu Petrovićevu knjigu, zajedno su izdali Metaphyzika i Zlatno runo iz Beograda.

Podsećanja radi, Petrović se prvi put čitalačkoj publici predstavio pre šesnaest godina romanom vrlo provokativnog naslova – Čovek koga je trebalo ubiti.

Profil

Nenad Petrović (1961, Vranje) piše kratke priče, romane, putopise, eseje, pozorišne i radio drame. Objavio je romane Čovek koga je trebalo ubiti (1992, 1996), Arijadnino klupko (2001), Sectio caesarea (2007), Silazak u Atlantis (2012), Sinekurista (2016), Slom (2018) i Trijumf tragedije (2021); knjige priča Rane, ožiljci, melemi (1997) i Ugriz rajske zmije (2003); dvojezični izbor kratkih priča na srpskom i na esperantu Rajski ožiljak/La Edena cikatro (2021). Deset Petrovićevih drama izvedeno je na programima Radio Beograda.

Najnovije vesti