Rojters: Kamberi može da dosanja svoj san

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, počeće da živi svoj san ukoliko u Briselu Srbija pristane da zameni deo svoje teritorije sa Kosovom, počinje Rojters koji se bavi današnjim razgovorima u Briselu Vučića i Tačija.

- Svi Albanci sanjaju da će se to jednog dana desiti - rekao je Kamberi.

„Nije bilo tako blizu.“, dodao je za Rojters

Zauzvrat, Srbija bi preuzela sever Kosova koji je uglavnom naseljen Srbima.

Prema pisanju Rojtersa, od Vučića i Tačija očekuje se da u Briselu po prvi put zvanično razgovaraju o zameni teritorija.

- Ovu ideju su prvi put pokrenuli srpski zvaničnici, među njima i ministar odbrane i ministar inostranih poslova. Predsednik Kosova Hašim Tači potom je preuzeo i rekao da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu - kaže se u tekstu i dodaje da je ovaj predlog podelio Evropsku uniju.

Zagovornici ideje kažu da bi razmena „pomogla u rešavanju sukoba između dve zemlje, skoro 20 godina nakon bombardovanja od strane NATO“

Prema pisanju Rojtersa, protivnici ove ideje, poput Nemačke, smatraju da bi razmena teritorija „otvorila stare rane u regionu koji je i dalje pogođen etničkim sukobima devedesetih“.

- Naravno, mi ćemo to pravilno pogledati.

Nećemo podržati nešto što ne funkcioniše i što bi moglo da bude seme sukoba u budućnosti, ali nećemo to ni rušiti ako obe strane stanu čvrsto iza sporazuma - rekao je za Rojters zvaničnik EU koji je odbio da bude imenovan.

Najnovije vesti