Ristić uoči Svetskog dana sestrinstva: Mi smo važna karika u borbi sa COVID-19

Želim da iskažem počast i posebnu zahvalnost svim preminulim kolegenicama i kolegama tokom pandemije izazvane virusom COVID-19, ali i da podsetim svoje kolege koliko je zdravlje svih nas ugroženo i krhko zbog čega nema opuštanja, nema zastoja, sada je najvažnije da nastavimo i izvojujemo konačnu pobedu nad opakom bolešću koja je uspela da parališe čitav svet, izjavila je uoči Svetskog dana sestrinstva glavna medicinska sestra Zdravstvenog centra Vranje Jasmina Ristić.

- Danas, kada svim sestrama u Pčinjskom okrugu u zemlji i svetu želim da čestitam Dan sestrinstva, imam potrebu da im se zahvalim na radu, posvećenosti profesiji, doprinosu za očuvanje ljudskog zdravlja - navela je Ristićeva u čestitki.

Ona je dodala da sestrinski posao danas "nije posao sa radnim vremenom – sestra je medicinska sestra u svakom trenutku".

- Upravo u ovim teškim danima, kada je čitav svet izložen pandemiji koronavirusa, najvažnija sila i najveća snaga kojom se ljudska populacija bori protiv pošasti koja ne bira svoje žrtve na celoj planeti, jesu zdravstveni radnici, njihovo znanje, umeće i posvećenost obolelima.

Medicinske sestre i tehničari su važna i nezameljiva karika u toj borbi do konačne pobede za budućnost, ljudsko zdravlje i održanje ljudi na svetu - navela je Ristićeva.

Međunarodni dan medicinskih sestara - 12. maj, obeležava se u znak sećanja na Florens Najtingel, sestru koja se smatra osnivačem savremenog sestrinstva.

Florens Najtingel je bila medicinska sestra koja je još sredinom XIX veka govorila kako se jedino znanjem i veštinama može doprineti poboljšanju zdravlja ljudi.

Najnovije vesti