RIK: Odlaže se objavljivanje konačnih rezultata zbog ponavljanja glasanja

Vranje/Beograd - Republička izborna komisija saopštila je da se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora odlažu zbog ponovljenog glasanja.

U saopštenju RIK-a navedeno je da u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja i da taj rok zaista ističe u četvrtak u 20 časova.

"Međutim, istim zakonom je propisano da se ovaj rok pomera u slučaju onih lokalnih izbornih komisija na čijoj teritoriji se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja, te se u tom slučaju rok od 96 časova računa od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja“, obrazloženo je iz RIK-a.

Imajući u vidu da je na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije objavljeno rešenje kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, to odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave.

Samim tim, odlaže se i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

"Imajući u vidu da će se glasanje ponavljati na određenom broju biračkih mesta, o čemu će odluku doneti Republička izborna komisija u skladu sa zakonom, u ovom trenutku se ne može utvrditi vreme u koje će biti utvrđeni i objavljeni ukupni rezultati izbora, kako za narodne poslanike, tako i za predsednika Republike", navedeno je u saopštenju.

Najnovije vesti