Rebić: Pojačano testiranje vozača na droge

Vranje - Direktor policije Vladimir Rebić poručio je gostujući na Prvoj televiziji da je, zahvaljujući inicijativi ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da lokalne samouprave dobijaju jednu trećinu novca od novčanih kazni, policija povećala kapacitete za kontrolu saobraćaja i otkrivanje vozača pod dejstvom droge, prenosi MUP.

"U prvih pet meseci gotovo tri puta smo povećali aktivnosti na otkrivanju vozača pod dejstvom droga.

Imamo oko 600 otkrivenih vozača pod dejstvom droga, jer sad policija ima značajno više kapaciteta da obavlja kontrolu i time smo i povećali broj procesuiranih vozača", rekao je Rebić.

Govoreći na temu aktuelnih saobraćajnih nezgoda, Rebić je istakao da je glavna poruka da ljudi moraju da shvate da propisi koji su doneti nisu doneti radi pukog donošenja propisa, nego da sačuvaju i njihove i tuđe živote.

"Činjenica je da mi vrlo često znamo da odmah prebacimo odgovornost na vozača.

Moraju i drugi subjekti bezbednosti saobraćaja da odrade svoj deo posla. Tu pre svega mislim na upravljača puta.

Ono na čemu policija radi u prethodnih 5-6 meseci intenzivno je povećanje otkrivanja najtežih prekršaja.

Tu pre svega mislimo na nasilničku vožnju, tu imamo značajno povećanu aktivnost i aktivnost na otkrivanju vozača pod dejstvom droga", rekao je Rebić.

U vezi sa vozačima koji upravljaju vozilom pod dejstvom narkotika, Rebić je naveo da je od njih gotovo 50 odsto bilo pod dejstvom marihuane ili kanabisa, oko 14 odsto pod dejstvom amfetamina i kokaina, dok je sedam odsto pozitivno na heroin i ostale droge, kao i da je 75 odsto vozača koji koriste narkotike starosti između 20 i 34 godine, objavljeno je iz MUP-a.

Najnovije vesti