Ratni veterani obeležili Vidovdan: Vranje uvek na braniku otadžbine VIDEO

Članovi Udruženja ratnih veterana Vranja, sa saborcima iz istorodnog udruženja u Kikindi, obeležili su u nedelju Vidovdan, odajući poštu poginulim saborcima kraj spomen obeležja stradalima u NATO agresiji u centru Vranja.

Dragoljub Stošić, predsednik "Udruženja ratnih veterana učesnika ratova 1990-1999" u Vranju rekao je, govoreći na svečanosti u ime domaćina, da su borci, ratni veterani i ratni vojni invalidi "danas tu da na Vidovdan, na dan Svetog kneza Lazara i kosovskih mučenika, odaju počast i poklone se senima svih ratnika minulih ratova".

- Tu mislim na ratove od Kosovskog boja, preko Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, sve do ratova devedesetih u kojima smo i mi sami učestvovali.

Vranje je od pamtiveka bilo na braniku otadžbine.

Na ovom spomeniku su 95 imena srpskih junaka i junakinja među kojima je i Kikinđanin Željko Alar, pripadnik 78. motorizovane brigade koji je dao svoj život za Srbiju 1999. kod sela Reljan.

Slava im i hvala - rekao je Stošić.

Radovan Momčilov, iz Udruženja ratnih veterana Kikinde, zahvalivši se na gostoprimstvu naglasio je da se veterani već duže vreme bore sa raznim nedaćama, ali da "neguju sećanje na poginule i preživele iz prethodnih ratova".

- Zahvaljujem se Vranjancima što čuvaju sećanje na naše sugrađane koji su ovde poginuli.

Naš se status polako pomera sa mrtve tačke, jer u jednom trenutku nismo bili dovoljno priznati, ni mi, ni oni koji su poginuli.

Napravljen je pomak u tom smislu - kazao je Momčilov.

Pre svečanosti u Crkvi Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke na Šapranačkom groblju obavljeno je rezanje slavskog kolača.

Potom su na Spomen kosturnicu stradalima u Prvom svetskom ratu predstavnici dva udruženja položili vence i cveće.

Program kraj spomenika palim borcima u NATO bombardovanju u centru Vranju uveličale su pojanjem članice ženske pevačke grupe "Melizmi" Kulturnog centra u Kikindi.

Predstavnici dva udruženja u nedelju će vence i cveće položiti i na spemenik poginulima u selu Reljan, gde će odati poštu palim pripadnicima vojske.

Najnovije vesti