Raspisan konkurs za novinarsko priznanje Slađana Veljković

Peti nagradni konkurs za dodelu nagrade koja nosi ime po pokojnoj novinarki iz Vranja Slađani Veljković, raspisan je na godišnjicu njene smrti.

Organizatori iz CMTDO saopštili su da je ove godine, "zbog brojnih tehničkih i organizacionih problema došlo do izmene" u organizaciji konkursa.

"Na današnji dan, kada je CMTDO tradicionalno dodeljivao nagrade, raspisujemo konkurs.

Sa velikim žaljenjem, saopštavamo da smo ove godine bili u velikoj dilemi da li da konkurs raspišemo zbog odustajanja sponzora.

Ove godine, koja je prekretnica, pozivamo vas da pokažete da novac nije jedini motiv za učešće na ovakvom konkursu i da, kao i do sada, prijavite radove.

Želeli smo da dan Slađanine smrti bude dan okupljanja kolega i razmene profesionalnih mišljenja", saopštili su organizatori.

Na ovom konkursu dodeljuju se tri ravnopravne nagrade statuete (autorsko delo Negovana Jovanovića, supruga pokojne Slađane) za najbolju reportažu, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i za novinarski poduhvat.

"Sponzor ovogodišnje nagrade otkazao je sponzorstvo tako da se time tradicija dodele novčanog dela nagrade prekida", dodaje se.

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih oblasti novinarstva (štampani mediji, radio, televizija i online) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Predloge za nagradu šalju novinari, redakcije i udruženja.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu [email protected] najkasnije do poslednjeg dana novembra 2023. godine.

U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2022. do 8. jula 2023. godine.

I ove godine odluku o dobitnicima doneće stručni žiri na čijem je čelu Momčilo Popović, šef DESK -a Večernjih novosti.

Novinarske nagrade Slađana Veljković biće dodeljene sredinom decembra.

Slađana Veljković

Novinarka Slađana Veljković preminula je 8. jula pre dvanaest godina, nakon kraće i teške bolesti. Slađana Veljković (1970-2011) novinarsku karijeru započela je 1994. godine, kada su osnovane Novine Vranjske. U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika. Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze, na javni interes koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je za samo tri godine ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije. Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, žele da sačuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo.

Najnovije vesti