Raspisan konkurs za nagradu Pera Stojanović Tuman

Konkurs za memorijalnu nagradu Pera Stojanović Tuman, koja se dodeljuje za najbolji humorističko-satirični tekst, raspisala je tradicionalno Radio televizija Vranje (RTV), kuća u kojoj je Stojanović svojevremeno radio.

Poziv je otvoren za novinare, pisce, scenariste i sve ostale stvaraoce, uz značajnu novinu od ove godine - nagrađeni tekst biće pretočen u radio dramu, saopšteno je iz RTV-a.

Urednica Radio Vranja Ljubica Zdravković Džonov kazala je ovim povodom da je dosadašnja praksa - prikazivanje, odnosno ekranizacija teksta - raritet u regionalnim i lokalnim medijima.

"Nismo spremni da je se odreknemo, ali smo odlučili da nagrađeni tekst bude pretočen u radio dramu.

Ovo je izuzetno zahtevna i kvalitetna forma radijskog izražavanja, pa i retka.

Takav je bio Pera Stojanović Tuman, jedan od doajena vranjskog radio novinarstva.

Svoj duh pečatirao je radijskim serijalom Nedeljni smehotres, u okviru koga su njegovi pobratimi u samo nekoliko minuta na svoj način tumačili ovdašnju svakodnevicu – podsetila je Džonov, prenosi RTV.

Ovaj konkurs "afirmiše sećanje na novinara, glumca i humoristu Peru Stojanovića Tumana, ali i ima za cilj promociju lokalne kulture i specifičnog vranjskog humora", podsećaju organzatori.

Žiri će odluku o najboljem radu objaviti 7. septembra, na godišnjicu Radio Vranja.

Autoru najboljeg rada pripašće novčana nagrada u iznosu od 60.000 dinara, koja će biti uručena na svečanosti 20. novembra, na dan Televizije Vranje.

Kako je najavljeno, radio drama, snimljena prema prvonagrađenom tekstu, biće premijerno emitovana u vreme novogodišnjih praznika, u programu Radio Vranja.

Memorijalna nagrada Pera Stojanović Tuman ustanovljena je 2005.

Dodeljena je pet puta.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je Dušan Aritonović, inače načelnik Gradske uprave u Vranju, koji piše prozu u dijalektu.

Pera Tuman

Pera Stojanović Tuman (1949 - 2000) bio je glumac Pozorišta Bora Stanković u Vranju, radijski voditelj na RTV, boem i šeret koji je za sobom ostavio niz fenomenalnih rola u teatru, nekoliko stotina radijskih i TV emisija pod nazivom Nedeljni smehotres, u kojima je propagirao vrcavost i vedri duh vranjske čaršije.

Najnovije vesti