Raspisan konkurs za izbor predsednika Osnovnog i Prekršajnog suda u Vranju

Visoki savet sudstva (VSS) raspisao je oglas za izbor predsednika Osnovnog i Prekršajnog suda u Vranju, saopšteno je iz ovog visokog pravosudnog tela.

Predsednik Osnovnog suda u Vranju trenutno je Stojadin Stanović, a Prekršajnog Dragan Stanković.

Mandat predsednika sudova traje četiri godine, s tim što mogu na tu funkciju biti birani u dva mandata.

Konkurs je raspisan na osnovu člana 47, a u vezi sa članom 80. stav 1. Zakona o sudijama, te člana 10. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudije na stalnoj sudijskoj funkciji u drugi ili viši sud i o kriterijumima za predlaganje kandidata za predsednika suda koji regulišu izbor predsednika sudova.

- Pozivaju se zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove propisane članom 69. Zakona o sudijama da podnesu prijavu - navedeno je u tekstu konkursa.

Članom 69 pomenutog zakona "za predsednika suda može biti izabran sudija koji se nalazi na stalnoj sudijskoj funkciji u sudu istog ili višeg stepena, i koji ima izraženu sposobnost za rukovođenje i organizaciju poslova u sudu, a u skladu sa kriterijumima koje donosi Visoki savet sudstva".

Uz prijavu na oglas potrebno je da kandidat dostavi ličnu i radnu biografiju.

Kandidat za predsednika suda dostavlja i pisani program rada u kome iznosi svoje viđenje problema o funkcionisanju suda, način rešavanja problema i ideje za unapređenje rada suda.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja oglasa u Službenom glasniku RS, odnosno rok za prijave ističe zaključno sa 1. aprilom ove godine.

Stojadin Stanković predsednik je Osnovnog suda od 1. juna 2014, od vremena kada je po zakonu mandat predsednika sudova u Srbiji trajao pet godina, bez mogućnosti reizbora na predsedničku funkciju.

Tada je za predsednika Osnovnog suda konkurisalo osmoro kandidata.

Dragan Stanković za v.d. predsednika Prekršajnog suda imenovan je 2010. godine, otkad je Opštinski organ za prekršaje prerastao u Prekršajni sud.

Nekoliko godina kasnije izabran je za predsednika.

ZAKONSKE ODREDBE

Za predsednika suda može biti izabran sudija koji se nalazi na stalnoj sudijskoj funkciji u sudu istog ili višeg stepena, i koji ima izraženu sposobnost za rukovođenje i organizaciju poslova u sudu, a u skladu sa kriterijumima koje donosi Visoki savet sudstva (VSS). To telo predlaže jednog kandidata za predsednika suda. Pre utvrđivanja predloga VSS pribavlja mišljenje o prijavljenim kandidatima od sednice svih sudija suda za koji se predlaže izbor predsednika. Narodna skupština Srbije bira predsednika suda, na predlog VSS. Sudija koji je izabran za predsednika suda obavlja i sudijsku funkciju u tom sudu. Bira se na četiri godine i može biti još jednom izabran za predsednika istog suda. Vreme na koje je predsednik suda izabran teče od dana stupanja na funkciju.

Najnovije vesti