Rama: Kosovo je deo Albanije

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za televiziju "Vižn plus" da je ideja o "korekciji" granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a samo Kosovo je nazvao "delom Albanije", preneo je grčki portal "Prototema".

- O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici.

O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici.

Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije?

Razgovaraćemo i o njima, jer je reč o procesu demarkacije - rekao je Rama, pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Albanski premijer je osudio sve one koji se protive ideji o "korekciji" kosovskih granica, nazivajući Kosovo „delom Albanije“.

- Za mene je Kosovo deo Albanije.

Ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja - istakao je Rama reagujući na nedavnu izjavu kosovskog premijera da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to "planom A", i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku, preneo je Tanjug.

Kumucakos: Ramine izjave pretnja bezbednosti

Reagujući na tvrdnje albanskog premijera da su Atina i Tirana u pregovorima o potencijalnoj korekciji granica, funkcioner grčke opozicione stranke Nove demokratije Jorgos Kumucakos je istakao da takve tvrdnje ugrožavaju bezbednost, prenosi ANA-MPA.

- Tvrdnje gospodina Rame da pregovara o graničnom sporu sa Grčkom, što je zapravo deo projekta šire korekcije granica na Zapadnom Balkanu, predstavljaju ozbiljnu pretnju za stabilnost i bezbednost regiona - istakao je Kumucakos.

On zahteva od Vlade Grčke da pojasni i odgovori da li je uključena u razgovore sa albanskim zvaničnicima o prekrajanju granice između dve zemlje.

Takođe, Kumucakos je pozvao Vladu da zauzme zvaničan stav povodom Ramine izjave o korekciji granica u širem regionu.

Najnovije vesti