Radovi Jelene Dunđerović ili kako menjati oblike, a zadržati suštinu FOTO/VIDEO

Sve je krenulo od toga da sam htela da imitiram prirodu, pa sam na kraju shvatila da je najbolje da je prenesem na svoje radove.

U radovima koje izlažem u Vranju krenula sam od zemlje, htela sam da opišem vodu, koristila šećer, saće, ugalj, razne materijale da opišem to krtanje i tu spoznaju zemlje i vode - rekla je mlada i veoma talentovana umetnica Jelena Dunđerović, na otvaranju njene prve samostalne izložbe u Vranju.

Izložba pod nazivom "Put do mene" otvorena je u petak popodne u Galeriji Narodnog univerziteta.

Put do mene su, kako je objašnjeno u recenziji, "fragmenti prirode sačinjeni od vode i zemlje, posmatranjem kretanja prirode i dopuštanjem slučajnosti da uradi svoje".

- Radovi opisuju prihvatanje činjenice da jedan oblik može postati drugi i suština ostati netaknuta - kaže se u katalogu kojim se najavljuje izložba.

Jelena je za Vranje News još kazala da je samo "koristila prirodu da opiše sebe".

- Zato se tako i zove izložba.

Svi materijali koje koristim su oko mene, dostupni su, lako mi je doći do njih gde god da se nalazim - kazala je Dunđerović za naš portal.

Na radovima koje je izložila u Vranju Jelena koristi kombinovane tehnike, a kao materijale upotrebljava razne vrste peska, humus, kamenje, ciglu, šljunak, glinu, zemlju, glet masu, fugomal, šećer, školjke saće, koru drveta...

Zemlja i voda

- U mnogim drevnim filozofijama voda je ključ života. Njeno kretanje, postojanje. Ona kao deo života i kao sam život. Zemlja je veoma konstruktivna, direktna i jasna, kao muškarac. Voda je fleksibilna, otvorena i haotična, kao žena. Vodi je potrebna struktura zemlje da bi se kretala. Kao što je potrebna struktura vene da bi krv odvela do odgovarajućih mesta.

- Neprekidan balans univerzuma je sveprisutan. Voda uči od zemlje: kako se zemlja rađa i gradi, kako je sigurna u svoje postojanje. Tako je voda strpljiva: uvek prolazi pukotine kroz koje će proći, put koji će napraviti.

Jelena Dunđerović je 2016. godine bila među četrnaestoro mladih srpskih umetnika koji su se predstavili u Parizu izložbom pod nazivom "Budućnost srpske umetnosti", sa tridesetak dela, slika, skulptura i fotografija.

PROFIL

Jelena Dunđerović rođena je 1991. u Beogradu. Upisala je osnovne akademske studije 2010. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek scenografija. Nakon završenih osnovnih studija upisala je master iz slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti, u klasi profesora Nikole Božovića. Tu je i diplomirala 2015. Na tradicionalnoj izložbi slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a u UK Parobrod u decembru prošle godine, među 60 novih radova autora, članova slikarsko-grafičke, ali i drugih sekcija ovog udruženja, nagrađeni je njen rad "Žar". Jelena trenutno živi, uči i stvara u Beogradu.

Najnovije vesti