Radionica vranjskog odbora u Bujanovcu: Partnersko nasilje prisutno u porodicama

U okviru pripreme za obeležavanje globalne kampanje Jedna milijarda ustaje, SOS Kutak za devojke Vranje održao je radionicu o rodno zasnovanom nasilju u partnerskim odnosima u sali Doma kulture u Bujanovcu.

Radionica je organizovana za učenice prve, druge i treće godine Srednje škole Sveti Sava u Bujanovcu.

To je jedna od nekoliko planiranih radionica za devojčice, kao i tzv. "čajanki", uličnih akcija koje tim Odbora za ljudska prava Vranje planira u februaru 2022. u ovoj opštini.

"Devojčice uzrasta od 13 do 18 godina, grupa od četrnaest devojčica, imale su priliku da se upoznaju sa vrstama nasilja u partnerskim i porodičnim odnosima i da saznaju od vršnjakinja iz Vranja kako da prepoznaju nasilje i da se zaštite.

Radionica i tema je probudila emocije kod devojčica, aktivan je bio razgovor tokom tematskih delova radionice.

A, po završetku, nekoliko devojčica su nastavile razgovor sa vršnjačkim edukatorkama i dogovorile dalji kontakt i podršku", navode iz Odbora za ljudska prava u Vranju.

I ova radionica, dodaje se, potvrdila da je rodno zasnovano nasilje nad devojčicama u partnerskim odnosima, kao i nasilje u porodici, "u velikom obimu prisutno kod stanovnica/stanovnika Bujanovca, u svim nacionalnim zajednicama".

"Svaka učesnica radionice je prepoznala ovaj društveni problem i u svojoj okolini prepoznaje da je prisutno nasilje kod mnogih porodica.

U ovoj, kao u i ostalim aktivnostima u februaru, timu Odbora za ljudska prava Vranje priključile su se dve devojke - volonterke albanske zajednice, u okviru Programa volontiranja Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama.

Osam sati dnevno pet dana u nedelji

Organizacija Odbor za ljudska prava Vranje je 2019. godine osvojila svetku nagradu "Sa i za devojke". Program SOS Kutak za devojke Vranje proglašen je najboljim Programom za devojčice uzrasta 13 do 18 godina na svetu, u Evropi i srednjoj Aziji. SOS Kutak za devojke je program koji promoviše Istanbulsku Konvenciju, položaj devojaka u društvu, sprečavanje nasilja nad devojkama. SOS telefon za žene sa iskustvom prodičnog partenrskog nasilja ove 2022. godine obeležava jubilej – 20 godina neprekidnog rada. To je Program koji se realizuje od 2002. godine, dostupan je 8 sati dnevno 5 dana u nedelji (radni dani). Poziv na broj 0800 001 017 je besplatan za svaku ženu i devojku.

Najnovije vesti