PSG: Predsednik Vranjske Banje je osuđeni falsifikator javnih isprava

Povodom saopštenja za javnost Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, objavljenog u jednom mediju, u kojem se pobrojavaju brojni postupci koje ovo i druga tužilaštva vode protiv visokih predstavnika lokalne vlasti, navodi se i jedna pravnosnažna presuda protiv Dragana Sentića, danas predsednika gradske opštine Vranjska Banja kojom je on osuđen za falsifikovanje javne isprave - saopštio je lokalni ogranak Pokreta slobodnih građana (PSG).

- Presudom broj K. 328/10, koja je postala pravosnažna 22. avgusta 2019. godine, predsednik Sentić je osuđen po članu 355, stav 2, a u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika za delo falsifikovanja javne isprave, i to težeg (kvalifikovanog) oblika, za koje je propisana kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

Kada ovako nešto pročita svaki pošten i slobodan građanin Vranja ne može a da se ne zapita kako je moguće da je na najvišoj fukciji u gradskoj opštini Vranjska Banja, za čije osamostaljenje su se borile generacije banjskih političara, postavljen osuđeni falsfikator javnih isprava!

Kakva je to politička organizacija čiji je najprominentiji predstavnik u jednoj gradskoj opštini čovek osuđen za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako je moguće da jedan narodni poslanik u Skupštini Srbije protežira i na najvišu funkciju postavlja osuđenog falsifikatora javnih isprava - pitaju iz vranjskog odbora PSG-a.

U njihovom saopštenju se dodaje da se ova pitanja "tiču elementarne političke kulture i osnovnog morala".

- Na njih, od predstavnika Srpske napredne stranke, stalnih mušterija lokalnih tužilaštava i sudova, ni ne očekujemo odgovore.

ŠTA KAŽU IZ TUŽILAŠTVA

U vezi s ovim slučajem Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju je saopštilo da je prijava protiv Sentić Dragana "podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju 2007. godine, zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave iz člana 355. st.2 u vezi st.1 KZ, protiv koga je OJT u Vranju".

- U januaru 2008. godine OJT je podnelo optužni predlog Osnovnom sudu u Vranju, a nakon sprovedenog krivičnog postupka isti je oglašen krivim presudom Osnovnog suda u Vranju (K.br.328/10 od 06.06.2011.godine) koja je postala pravnosnažna dana 22. avgusta 2012. godine - navodi se u saopštenju OJT-a.

Međutim, pitanja na čije se odgovore mora insistirati, jesu: koju je, tačno, javnu ispravu falsifikovao predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić; da li je, prilikom izbora na funkciju Predsednika gradske opštine Vranjska Banja, Sentić dostavio neophodnu potvrdu da nije osuđivan za krivična dela, kao i potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, niti istraga jer, ukoliko je dostavio ove potvrde, tražimo da se iste stave na uvid javnosti, a ukoliko nije zahtevamo hitno pozivanje na odgovornost nadležnih organa u Skupštini gradske opštine i Skupštini grada; s obizrom na to da gradom odavno kruže priče da je predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić osuđen zbog falsifikovanja diplome osnovnih studija Pravnog fakulteta, zahtevamo da nadležni organi u gradskoj opštini Vranjska Banja hitno stave na uvid javnosti diplomu osnovnih studija, kao i master diplomu predsednika gradske opštine Vranjska Banja.

Ukoliko na ova pitanja javnost grada Vranja ne dobije konkretne odgovore, Pokret slobodnih građana će, u narednom periodu, tražiti informacije od nadležnih institucija po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, te će o svemu i dalje obaveštavati javnost - kaže se u saopštenju PSG Vranje.

Najnovije vesti