PSG: Nedopustivo da se na vreme ne raspišu konkursi za direktore dva JP

"Dva najznačajnija javna preduzeća u Vranju, jedno koje obezbeđuje grejanje, a drugo snabdevanje vodom, ostali su bez direktora već više od dve nedelje", saopšteno je u sredu iz Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) u Vranju.

"Samo se potpuno raspadnutom sistemu upravljanja lokalnom samoupravom može desiti da direktorima javnih preduzeća istekne mandat, a da gradska vlast propusti da blagovremeno raspiše javni konkurs i sprovede postupak za izbor novih direktora.

Naprednjačka vlast, preokupirana takmičenjem u nesposobnosti svojih stranačkih lidera i zaokupljena unutarstranačkim dualizmom vlasti, apsolutno je zapostavila javni interes i interes građana Vranja i dozvolila da JP Novi dom i JP Vodovod ostanu bez direktora od 18. maja ove godine, kada je dotadašnjim direktorima istekao mandat.

Ovako nešto se nikada u istoriji poslovanja ovih javnih preduzeća nije desilo, što samo potvrđuje da je ova vlast neprikosnovena u svojoj neodgovornosti", navode iz PSG.

Trenutna situacija u navedenim javnim preduzećima, dodaje se, može dovesti do dalekosežnih posledica".

- Kako za sama preduzeća, tako i za njihove zaposlene ali i za građane Vranja jer su ista ostala bez organa upravljanja.

Po zakonu upravo direktor javnog preduzeća, između ostalog, predstavlja i zastupa javno preduzeće; organizuje i rukovodi procesom rada; vodi poslovanje javnog preduzeća; odgovara za zakonitost rada javnog preduzeća...
Imajući u vidu sve navedene ingerencije direktora javnog preduzeća, više je nego jasno da u slučaju njegovog nepostojanja kao organa upravljanja, javno preduzeće funkcioniše suprotno zakonu a upravo je to slučaj sa JP Novi dom i JP Vodovod.

Pokret slobodnih građana zahteva najhitnije stavljanje pod zakonske okvire poslovanja ovih javnih preduzeća i odgovornost za sve koji su doveli do ovakvog bezakonja u radu dva najveća javna preduzeća u Vranju - zaključuje se u saopštenju PSG Vranje.

Najnovije vesti