PSG: Na referendumu recite NE pokušaju uspostavljanja partijskog pravosuđa

Iz Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) u Vranju pozvali su u sredu građane Vranja da na predstojećem referendumu 16. januara "glasaju protiv predloženih ustavnih promena".

"Predloženi akt o ustavnim promenama neće suštinski doprineti jačanju nezavisnosti pravosuđa.

Predložene ustavne promene u teoriji i u nekom uređenom društvu bi možda i funkcionisale, ali imajući u vidu aktuelni politički kontekst i način na koji je ovaj dokument nastao jasno je da će efekti usvajanja ovih rešenja biti dugoročno štetni i dovesti do daljeg učvršćivanja partijskog pravosuđa u Srbiji", navode iz vranjskog PSG-a.

Glasanjem protiv predloženih promena, dodaje se u saopštenju, "ne glasa se samo protiv teksta tog predloga već protiv celokupnog konteksta u kom je ovakav dokument nastao – u atmosferi jednopartijskog parlamenta, odsustva javne rasprave, zatvorenosti medija za stručne debate o ovim najznačajnijim pitanjima za funkcionisanje države".

"Pokret slobodih građana odbacuje paušalne opaske da će neizglasavanje ovog akta zaustaviti proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Taj proces je zaustavljen zbog potpunog urušavanja vladavine prava, uništavanja nezavisnih institucija, gušenje medijskih sloboda i ugrožavanja ljudskih prava.

Nijedan od tih problema neće biti ni rešen niti umanjen usvajanjem predloženih ustavnih promena", konstatuje se u saoštenju PSG-a.

Najnovije vesti