Prvo osvećenje vodice u hramu na Bunuševačkom groblju na Bogojavljenje

Prvi put od izgradnje Hrama Vaskresenja Hristovog na Bunuševačkom groblju u Vranju, u četvrtak 19. januara u 8 sati, na Bogojavljenje, u porti hrama obaviće se Sveta tajna osvećenja vode i služiti sveta liturgija.

Iz uprave hrama pozvali su sve pravoslavne vernike da "dođu i prisustvuju ovom velikom verskom činu".

Izgradnja ovog hrama koštala je oko 23 miliona dinara, a lokalna samouprava Vranja jedan je od najvećih donatora koji su pomogli izgradnju svetinje.

Prvi pokojnik na Bunuševačkom groblju gde se nalazi crkva sahranjen je 1981. godine.

Pre otprilike tri godine ovo je postala trinaesta parohija grada Vranja u sklopu Eparhije vranjske.

Bogojavljenska vodica

Osvećenje vode ima svoje poreklo u prvim vekovima hrišćanstva, o čemu svedoče drevni pisani izvori, kao apostolske ustanove. Ipak, i pored sve svoje drevnosti, u početku nije postojalo ustanovljeno pravilo kada, gde i kako se vrši vodoosvećenje. Postojala je izvesna razlika u tim obredima. No svima njima je zajedničko da se osvećenje vode izvršuje pomoću određenih molitava, prizivanjem naitija Svetoga Duha, kao i krstolikim blagosiljanjem i pogruženjem u vodu Časnoga Krsta, što i danas čini elemente svakog vodoosvećenja.
Danas su poznata dva osvećenja vode: veliko i malo. Veliko vodoosvećenje se obavlja dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip omivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje veliko mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica – Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vernika. Malo, pak, vodoosvećenje vrši se u različitim prilikama, pri drugim crkvenim činovima i obredima, pa i na traženje pojedinih vernika. Prema svakoj potrebi, može se obavljati malo osvećenje vode u svako vreme i na svakom mestu: u kući, u polju, u vrtu i tako dalje.

Izvor: spc-mb.net

Najnovije vesti