Prvi korak ka organizovanom naporu za očuvanje Vranjske gradske pesme

Na prvom sastanku Organizacionog odbora festivala „Vranjska gradska pesma“ utvrđen je sastav tog tela od šesnaest članova, u kome još participiraju gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Vranja.

Sastav odbora čine nosioci nematerijalnog muzičkog nasleđa, pevači i instrumentalisti koji se bave vranjskom pesmom i predstavnici lokalnih institucija kulture.

Na prvom radnom sastanku, osim tehničkih i organizacionih pojedinosti čuli su se predlozi o programskom delu događaja.

Definitivan program trebalo bi da bude utvrđen na nekom od narednih sastanaka.

Zasad se pouzdano zna da će se festival, po prvi put u Vranju, održati 21. i 22. februara, na pedesetu godišnjicu smrti poznate vranjske pesmopojke Stane Avramović Karaminge.

Ideja je da incijalni festival bude sastavljen od muzičkih programa i etnomuzikološkog predavanja o Vranjskoj gradskoj pesmi, koja je 2012. godine uvrštena na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Odluku je tada, na predlog grada Vranja, doneo Nacionalni komitet za kulturno nasleđe Republike Srbije.

Reč je o inicijativi UNESKO-a da se lokalnim zajednicama pomogne u očuvanju njihovog kulturnog identiteta i sjajna šansa za Vranje u pravcu razvoja turizma i preduzetništva u kulturi.

Ovaj za sada jedini nematerijalni kulturni element iz Vranja i njegove okoline, na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosi se na njegove neposredne nosioce.

Organizator festivala biće Grad Vranje.

Najnovije vesti