Prvi Balkanski međupravoslavni susret održan u grckom Volosu

U okviru rada i aktivnosti Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, čije je sedište u Vranju, a na poziv njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dimitrijadskog i almirskog gospodina Ignatija, u gradu Volosu u Grčkoj od 7. do 9. septembra održan je prvi Balkanski međupravoslavni susret kulturno-umetničkih društava.

Učestvovala su kulturno-umetnička društva "Sevdah", iz Vranja, "Dušan Stanković" iz Čečave kod Teslića (Republika Srpska), kao i KUD pri Mitropoliji u Volosu i KUD koje je predstavljalo bugarsku nacionalnu manjinu iz grada Larise u Grčkoj.

U Volosu su posetili hram prepodobne mučenice Paraskeve, Manastir Svetih Arhangela na planini Pilion.

U znak zahvalnosti za ukazano gostoprimstvo, gosti iz Vranja i Republike Srpske u porti manastira zajedničkim nastupom odigrali su kolo.

Centralna manifestacija i nastupi svih kulturno-umetničkih društava održani su u Volosu 8. septembra.

Nastupu je prethodio defile članova KUD- ova šetalištem u Volosu, uz veliko oduševljenje turista i žitelja Volosa.

Centralnom nastupu, prisustvovao je episkop vranjski Pahomije, zajedno sa domaćinom sabranja, mitropolitom Ignatijem i velikim brojem okupljenih posetilaca.

Igrana su narodna kola i igre iz Republike Srpske, Srbije, Grčke i Bugarske.

Prvi balkanski međupravoslavni susret kulturno-umetničkih društava završen je služenjem svete liturgije u hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Volosu.

Najnovije vesti