Prva liturgija u završenoj crkvi u Bunuševcu drugog dana Vaskrsa

U Crkvi Vaskrsenja Hristovog na Bunuševačkom groblju u Vranju služena je u ponedeljak prva sveta arhijerejska liturgija otkad je završena izgradnja ovog pravoslavnog hrama.

Prisustvovao je veliki broj vernika, te predstavnici rukovodstva grada s gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem na čelu.

"Reč je o reprezentativnom verskom objektu od velike važnosti za ovaj deo Vranja.

Rukovodstvo grada uložilo je u izgradnju i opremanje crkve više od svih donatora.

To je samo deo naših kontinuiranih aktivnosti na obnovi i izgradnji svetinja", rekao je Milenković.

Hronologija

Potreba za izgradnjom ovog hrama javila se još početkom 2000-ih zbog sve veće razuđenosti grada Vranja i Bunuševačkog groblja. Kamen temeljac za budući hram položio je 25. aprila 2009. godine episkop vranjski Pahomije, u prisustvu sveštenstva, monaštva i vernika. Angažovanjem Eparhije vranjske, Crkvene opštine Vranje i Grada Vranja, radovi na izgradnji hrama intenzivirani su tokom 2017. godine. Krst na hramu osvećen je 2020, a hram 2021. godine, na praznik Vaskrsenja Hristovog. Crkva Vaskrsenja Hristovog na Bunuševačkom groblju predstavlja investiciju od 23 miliona dinara, a lokalna samouprava Vranja jedan je od najvećih donatora koji su pomogli izgradnju ove pravoslavne svetinje. Posebno u drugoj fazi gde je grad donirao sredstva za postavljanje stolarije i krova. Prvi pokojnik na prostoru Bunuševačlog groblja, na kome se nalazi crkva, sahranjen je 1981. godine.

Najnovije vesti