Protiv sezonskog gripa u okrugu vakcinisano više od 8.800 osoba

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju Slađan Stanković potvrdio je za Vranje News da je taj zavod za sezonu gripa 2020/2021. dobio 9.420 doza vakcina protiv sezonskog gripa, a da je do kraja decembra u Pčinjskom okrugu vakcinisano 8.808 građana.

ZZJZ dobijao je tri različita tipa vakcine protiv sezonskog gripa, a vakcinacija je počela od 1. oktobra.

Vakcina "Influvac Tetra", holandskog porekla, koju je primio najveći broj građana (7.715 od pristiglih 7.800 doza), koristi se za sprečavanje određenih vrsta gripa, a deluje tako što tera telo da proizvodi sopstvenu zaštitu (antitela) protiv četiri različite vrste virusa gripa.

Domaća vakcina "Tor Vax Flu" (u Vranje stiglo 1.200 dato 679 doza), koju je pre godinu dana proizveo naš Institut Torlak, je trovalentna i po svojstvu "mrtva", odnosno inaktivisana, a čine je slojevi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009. godine, zatim H3N2 i V/Viktorija soj.

Vakcina "Vaxigrip tetra", francuskog proizvođača "Sanofi Pasteur", stigla je u ZZJZ Vranje u 420 doza, a dato je 414.

Ova četvorovalentna vakcina na tržištu je od 2019. godine i sadrži dva soja A i dva soja B virusa gripa, omogućavajući bolju zaštitu nego njena prethodna trovalentna verzija.

U petak je u Vranju počelo i vakcinisanje zdravstvenih radnika Fajzerovom vakcinom protiv virusa COVID-19.

Najnovije vesti