Protesti u Prištini, traži se ostavka Haradinaja

U Prištini je u sredu uveče održan protest i marš ka sedištima tužioca Aleksandra Ljumezija i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, a učesnici skupa zahtevali su njihove ostavke i proces usvajanja prava veta u kosovskom sudskom sistemu.

Protest je organizovalo civilno društvo pod sloganom "Razrešenje tužioca - Veting pravosuđa", koje je saopštilo da "nikom nisu dužni za omalovažavanje, nepoštovanje, krađe, pretnje", podsećajući da se tokom sukoba na Kosovu u Prištini "nije pio makijato", kako je rekao premijer Haradinaj, prenosi RTK na srpskom jeziku.

- Da li u vašem rečniku postoji malo poštovanja prema brojnim žrtvama ove zemlje, o gospodine sa kravatama.

Ne tolerišemo da tužioci i neki drugi beže iz zemlje zato što su hteli da rade svoj posao.

Pravosuđe ne treba da služi vladama, već zakonu i niko nije iznad zakona - rečeno je ovom prilikom.

Tokom protesta nosili su transparente na automobilima na kojima je pisalo "Idi Ljumezi" i "Nema države bez nezavisnog sudstva - preneli su prištinski mediji.

Kako se navodi, protestu su se pridružili i poslanici Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Ljumezija je bivši specijalni tužilac Eljeza Bljakaj optužio da je ometao istragu u predmetu lažnih veterana, da mu je pretio disciplinskim merama kada je kao svedoka u tom predmetu pozvao predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i za istragu u slučaju "Pronto" u kojem su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

Glavni tužilac Aleksandar Ljumezi je odbacio mogućnost ostavke pod pritiskom organizacija civilnog društva, a negirao je da je bilo pritiska na bivšeg tužioca Eljeza Bljakaja, koji je pre izvesnog vremena podneo ostavku zbog, kako se navodi, pretnji i ucena.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nazvao bivšeg tužioca Bljakaja "kradljivcem kokošaka", navodeći da slučaj Bljakaj rizikuje liberalizaciju viza za Kosovo.

Najnovije vesti