Protest jedanaesti: Ovom režimu su kultura i društvena svest nebitni (FOTO, VIDEO)

Kada se pomene Vranje uvek se zapitam da li je moguće da se ne zna ko je pre sedam godina zapalio vranjsko pozorište ili kako je moguće da posle sedam godina ono nije obnovljeno, rekao je u petak uveče u Vranju Dragan Dželetović, student i član Glavnog odbora Dveri, govoreći na jedanaestom protestu "1 od 5 miliona".

- Ali, kad bolje razmislim, tu ima neke logike.

Ovoj vlasti i ovom režimu su kultura i društvena svest u poslednjih sedam godina potpuno nebitni.

Njima su bitni Pink, Informer, svako smeće koje nam truje mozgove i muti zdrav razum - kazao je Dželetović.

On je naglasio da je "osim lustracije na svim nivoima druga važna komponenta u procesu obnove društva i države mora da bude izgrađena građanska svest.

- Ta neka buduća vlast moraće da ima svest o tome da ako počne da laže u medijima, kao što to čine ovi, da će uslediti reakcija građana koji će izaći na ulicu i suprotstaviti se svakoj štetočinskoj vlasti.

Treća stvar je da u našem društvu moramo da stvorimo mehanizam da najbolji budu na ceni, a da politikante sklonimo u stranu, da ne bude kao danas kada našim društvom dominira najgori društveni talog.

I četvrto je sloboda medija, jer bez slobodnih medija i drugačijeg mišljenja, debate, bez zdravog razuma nema napretka - rekao je Dželetović.

Narodni poslanik i potpredsednik DS-a Dejan Nikolić rekao je da se širom Srbije "o proteklih deset protesta u Vranju govori sa poštovanjem".

- Mislio sam da sam se kao student oko 2000. poslednji put borio za osnovna ljudska prava i slobode.

Nažalost, dvadeset godina kasnije ponovo nam se desilo to i susrećemo se sa licem vlasti koja u rukama umesto argmenata drži metalnu šipku - rekao je Nikolić

Nikolić je naglasio da neće biti normalne budućnosti u Srbiji sve dok "mladi čovek mora da obuče beli šuškavac Srpske napredne stranke i prođe probni rad kod naprednjaka da bi dobio posao".

- Nije normalno da vlast nekim mladim ljudima bude majka, a drugima koji razmišljaju svojom glavom maćeha, gurajući ih ka Austriji, Nemačkoj, Americi, Kanadi...

To nije normalno jer je Vranje i njihov grad, jer je Srbija i njihova država.

Nema normalne budućnosti u zemlji gde su laž, bahatost, neznanje i prevara osnovni stubovi vlasti - kazao je Nikolić.

Po završetku skupa, kolona građana krenula je u protestnu šetnju od glavne i Karađorđeve, preko ulica Save Kovačevića, Bore Stankovića, Dunavske i Lenjinove, ponovo do glavne kojom su se iz smera naselja Češalj vratili u centar grada.

Za 13. april zakazan je veliki miting Građanske incijative i opozicije u Beogradu.

Snimak celog jedanaestog protesta u Vranju možete pogledati u video materijalu u nastavku.

Najnovije vesti