Proslava Prepodobnomučenice Paraskeve u Eparhiji vranjskoj FOTO

Sveta prepodobnomučenica Paraskeva - Sveta Petka ili kako je još nazivaju - Rimljanka, svečano je proslavljena u Eparhiji vranjskoj.

Svečano je bilo u svim hramovima eparhije, a naročito u hramovima posvećenim ovoj Svetoj stradalnici Hristovoj, a tim povodom eparhija se oglasila saopštenjem koje prenosimo u celosti.

- Izabranoj nevesti Hristovoj, svetoj prepodobnomučenici Paraskevi, sa verom i ljubavlju pohvalno pojanje kao blagoj isceliteljki prinosimo; ti pak, mukotrpnice Hristova, milostivo se prikloni nama koji tvoje podvige i stradanja opevamo, i od svih nas nevolja oslobodi, da ti sa umilenjem kličemo: Raduj se, prepodobnomučenice Hristova, Paraskevo sveslavna.

Veliki broj vernika poklonio se i uzeo učešće u praznovanju ove Božije ugodnice i svetiteljke u starom svetilištu Lepenici kod Vladičinog Hana, kao i u hramovima posvećenim Svetoj Petki: Vranju, Stropskom, Klenikama, Rakovcu, Ribarcu i Gornjem Jabukovu.

U navečerje praznika, dana 7. avgusta, Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski gospodin Pahomije služio je praznično bdenije u crkvi Prepodobne mučenice Paraskeve u Vranju, kod Belog mosta.

Episkopu su sasluživali protojerej-stavrofor Nebojša Stojadinov, protojerej Dalibor Veličković i đakon Dalibor Jović.

Nakon iznošenja petohlebnice, Episkop Pahomije je izvršio čin blagosiljanja slavskih kolača i koljiva.

Takođe u ovoj crkvi, sutradan, na sam dan praznika 8. avgusta, Episkop Pahomije je služio Svetu arhijerejsku Liturgiju.

Episkopu su sasluživali protojerej-stavrofor Nebojša Stojadinov, protojerej Milorad Veličković, đakon Micko Micković i đakon Dalibor Jović.

I ove, kao i ranijih godina, porta hrama je bila mala da bi mogao stati veliki broj vernoga naroda.

Mnogi od prisutnih vernika i dečice su se pričestili Svetim Tajnama Onoga, za koga je prepodobna Agnica Paraskeva mučenički postradala i od koga je dobila nepropadljivi venac - Gospoda Isusa Hrista.

U toku Liturgije, protojerej-stavrofor Nebojša Stojadinov je proizneo nadahnutu i ukrepljujuću besedu o današnjoj Svetiteljki, napomenuvši na koji način istoj trebamo podražavati.

Na kraju Liturgije, Episkop Pahomije je izvršio čin blagosiljanja koljiva i kolača, koje su za ovu priliku pripremile kume ovogodišnje slave: rođene sestre Ana Nakić i Aleksandra Kužić iz Vranja.

Za sledeću godinu su se prijavile takođe dve rođene sestre, dve divne devojčice - Jelena i Sara Kitanović iz Vranja.

Čestitavši praznik i slavu svima prisutnima Episkop Pahomije je ukrepio sve prisutne kratkom besedom.

Nakon toga, usledila je trpeza ljubavi za sve prisutne koju su za ovu priliku pripremile ovogodišnje kume i bratstvo ovog svetog hrama - navodi se u saopštenju Eparhije vranjske.

Najnovije vesti