Proslava Male Gospojine u Eparhiji vranjskoj FOTO

Vranje - Praznik Rođenja Presvete Bogorodice - Mala Gospojina proslavljen je svečano u hramovima Eparhije vranjske, a naročito u onima koji su posvećeni Rođenju Bogomatere - u Bosilegradu, Gornjem Vrtogošu, Jelašnici, Rataju, Tibuždu itd.

Episkop vranjski Pahomije, u navečerje praznika, uz sasluženje sveštenstva, služio je praznično bdenije u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u selu Gornji Vrtogoš.

U utorak, na sam dan praznika, episkop je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bosilegradu.

Episkopu su sasluživali iguman Jovan (Stanojkov), protojerej Zoran Stojanov, jerej Dalibor Jović i đakon Miodrag Naumović.

Blagolepije liturgijskog pojanja ulepšalo je odgovaranje prisutne dece.

U toku liturgije organizovana je svečana litija oko hrama.

Potom je episkop Pahomije obavio čin blagosiljanja slavskih darova i rezanje slavskog kolača koje je za ovu priliku pripremio ovogodišnji kum slave Metodi Stojanov sa svojom porodicom iz Bosilegrada.

Na kraju liturgije u porti hrama vladika se prigodnom besedom obratio prisutnom vernom narodu, govoreći o značaju Rođenja Presvete Bogorodice za spasenje roda ljudskog, kao i o "značaju čuvanja svetinja koji su naši preci podizali u teškim vremenima ropstva, ratova, raznoraznih kriza" itd.

Tom prilikom je blagoslovio kumstvo za narednu godinu Pavlinki Rangelov iz Bosilegrada.

Potom su dodeljene arhijerejske gramate vernicima koji su se naročito istakli i trudili u proteklom periodu u bosilegradskom kraju - Radomiru Jojiću, Milči Stoičkovu, Ivanu Ivanovu, Zdravki Gagulskoj, Dragani Ivanovoj i Ljubici Stojanov.

U hramu je na kraju organizovana slavska trpeza ljubavi za sve prisutne.

Potom je episkop Pahomije sa sveštenstvom eparhije obišao Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji.

Justinova beseda

Ovaj današnji veliki Sveti Praznik nosi radost cele vaseljene, kako se veli u divnoj pesmi: „danas Presveta Bogomajka uvodi Gospoda Hrista u vaseljenu!“ Kao da je Bog proteran sa zemlje – i jeste proteran sa zemlje. Bog je proteran sa zemlje od nas ljudi, od prve pramajke naše Eve. Presveta Djeva vraća Boga u svet. To je velika radost. Današnji tropar njen govori nam o toj velikoj radosti i o toj velikoj istini. Rođenje Presvete Bogomajke, veli se u troparu, „objavi radost vaseljeni“, celome svetu. Zašto? Zato što je sa Njom, ustvari, došao Gospod Hristos u ovaj svet! On je zbog Nje i kroz Nju postao čovek i dao nam je sve što nam je On kao Bogočovek mogao dati: dao nam sve radosti Raja u zemlji i na zemlji, koja je postala pakao zbog grehova naših, zbog ljudskih grehova; ne zbog nekih drugih, ne zbog greha đavola i njegovih crnih anđela, nego zbog čoveka, jer je čovek pao neiskazanim padom. I Presveta Bogomajka, rađajući Gospoda Hrista, rodila je spasenje svetu. Otuda u Pravoslavnoj Crkvi toliko molitava, toliko pesama Presvetoj Bogomajci.

Sveti Justin Ćelijski i Vranjski

Najnovije vesti